Göbeklitepe, Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girdi

Göbeklitepe, Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girdi

UNESCO Dünya Mirası Komitesi Bahreyn'de toplandı. Toplantıda Göbeklitepe'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasına karar verildi.

Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak nitelendirilen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, Bahreyn’de düzenlenen 42’nci Dünya Mirası Komita Toplantısı’nda UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edildi.

Neolitik Çağ’a ait ve dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe, Birleşmiş Milletler (BM) Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO), “Dünya Mirası Geçici Listesi”nden, asil listeye geçti. Bahreyn’de düzenlenen 42’nci Dünya Mirası Komite toplantısında Göbeklitepe, “UNESCO Dünya Mirası Listesi”nde yerini aldı. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Şanlıurfa Valiliği’ni temsilen Şanlıurfa Müze Müdürü ve Göbeklitepe Kazı Başkanı Celal Uludağ katıldı.

1995’ten beri yürütülen kazı çalışmalarında, Neolitik döneme ait boyları 3-6 metre, ağırlıkları da 40-60 ton olan, yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar ve 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi çeşitli tarihi eserler bulundu. (DHA)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.