Gezi’nin birinci yılında alanlara

Gezi’nin birinci yılında alanlara

Gezi Direnişinin 1. Yıldönümü nedeniyle bugün başta İstanbul, İzmir ve Ankara olmak üzere birçok merkezde eylemler düzenlenecek. İstanbul’da Gezi Parkı ve Taksim’e polis yığınağı yapılırken Taksim Dayanışması herkesi protesto eylemlerine çağırdı.

Gezi Direnişi sırasında kurulan Taksim Dayanışması bugün saat 19’da Taksim’de toplanma çağrısında bulunurken Türk yetkililere de en temel demokratik hakların kullanılmasını engellememelerini istedi.

“Taksim Dayanışması olarak; anayasanın 34’üncü maddesinde ifadesini bulan, evrensel ölçütler bağlamında da hakkımız olduğuna kuşku bulunmayan ifade özgürlüğümüzü kullanmak, daha bugün kaybettiğimiz Elif Çermik’in de ölümüne neden olan biber gazının yasaklanması başta olmak üzere tüm taleplerimizi dillendirmek, kazanımlarımıza sahip çıkmak, polis şiddeti ile sonsuzluğa uğurladığımız arkadaşlarımızı anmak ve ailelerine kulak vermek, Soma’da artık en gizlenemez hali ile ortaya çıkan iş cinayetlerine artık yeter demek ve açıklamamızı yapmak üzere Taksim’deyiz” denilen açıklamada direniş sırasında hayatını kaybedenlerin anılması için de çağrıda buundu.

ANKARA

Ankara’da ise Kuğulu Park, Batıkent, Dikmen ve Tuzluçayır’da toplanma çağrıları yapıldı. 1. yıl protestolarının merkezi, 1 Haziran 2013’te polisin silahından çıkan kurşunla yaşamını yitiren Ethem Sarısülük’ün vurulduğu Güvenpark olacak. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin de destek verdiği eylemler nedeniyle özellikle Kızılay’da büyük bir polis yığınağı yapıldı.

İZMİR

İzmir’de ise Halk Forumları, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde saat 15.00’te buluşacak. Saat 18.00’de de Basmane’den Gündoğdu Alanı’na yürüyecekler.

ESKİŞEHİR’DE ALİ İSMAİL KORKMAZ ANILACAK

Gezi Direnişi’nin yıldönümü nedeniyle bugün Türkiye genelinde eylemler yapılacak. Eylemciler, Eskişehir’de saat 18.00’de Ali İsmail Korkmaz Parkı’nda, Bursa’da saat 19.00’da Stadyum önünde, Antalya’da saat 17.30’da Halkbankası önünde, Mersin’de saat 18.00’de Özgür Çocuk Parkı önünde, Koceli’de saat 19.00’da Cumhuriyet Parkı’nda, Samsun’da saat 17.30’da Çiftlik Süleymaniye Geçidi’nde, Edirne’de saat 19.00’da Zübeyde Hanım Parkı’nda, Konya’da saat 19.00’da Kültür Park’ta, Giresun’da saat 18.00’de Merkez PTT önünde, Ordu’da saat 18.00’de 19 Eylül Ortaokulu önünde toplanacak. Eylemlerde, Gezi Direnişi’nde yaşamını yitiren gençler de anılacak.

POLİSTE İZİNLER KALDIRILDI

Emniyet Genel Müdürlüğü, Gezi Parkı eylemleri nedeniyle tüm izinleri iptal etti.

İstanbul Emniyeti’nde görevli tüm polislere tebliğ edilen yazıda, “27 Mayıs 2014 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar zorunlu haller (Vefat, hastalık vb.) dışında hiç bir personel senelik izine ayrılmayacaktır” denildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, iki gün önce Selami Altınoluk’un başkanlığında düzenlenen bir toplantıyla Gezi Parkı olaylarının yıldönümü olan 31 Mayıs 2014 günü olası eylemler için alınacak tedbirleri açıklamıştı. Bu önlemler şöyle:

- Taksim, Şişli ve Beşiktaş’ta yaklaşık 25 bin polis görev yapacak.

- Taksim Meydanı’nın bariyerlerle kapatılmayacak ancak 50 TOMA müdahale için hazır tutulacak.

- Polislerin bir kısmı Gezi Parkı içinde tutulacak. Bağlantı yollarına da polis konuşlandırılacak.

- Polis, Taksim’e çıkan güzergahlarda toplanmalara izin vermeyecek.

- Okmeydanı, Gazi Mahallesi, Dolapdere ve Sancaktepe’de de çevik kuvvet polisleri hazır tutulacak.

- Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri’nde eylem ihtimaline karşı polis bekleyecek.

- Metro; Osmanbey İstasyonu’na kadar çalışacak. Buna karşın kapalı yol olmayacak.

- Polis helikopteri havadan gözetleme yaparak toplanan grupları yer ekiplerine bildirecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.