Gezi'nin birinci yıldönümü: Gaz, TOMA, cop...

Gezi'nin birinci yıldönümü: Gaz, TOMA, cop...

Gezi Parkı eylemlerinin birinci yıldönümünde başta İstanbul olmak üzere bir çok merkezde düzenlenen eylemlere polis sert müdahalede bulundu. Çok sayıda yaralı ve gözaltı var.

İSTANBUL - İstanbul'da öğleden itibaren Gezi Parkı'na girişlerine izin verilmeyenler merdivenlerde oturup kitap okuma eylemine başladı. Ancak polis buna da müdahale etti. İstanbul Valiliği'nin aldığı karar doğrultusunda, Kadıköy'den Karaköy, Kabataş ve Eminönü hattı vapur seferleri iptal edildi. Yine aynı saatlerde Başbakan Tayyip Erdoğan , "Tüm halkıma sesleniyorum. Burada Taksim’i anıtlaştırma konusunda attığımız ve anlatacağımız adamları engelleme yöntemi vardır. Paralel yargı da bunlarla birlikte hareket ediyor. Eğer buraya gelme gibi bir duruma gelirseniz kusura bakmayın güvenlik güçleri kesin talimat almıştır gereği neyse a’dan z’ye yapılacaktır" açıklamasını yaptı. Başbakan'ın açıklamasının ardından polis, meydandaki vatandaşları uzaklaştırdı. Çevik kuvvet tarafından meydana girişler kapatıldı. 

CNN'E GÖZALTI 

Eylemleri izlemek için Taksim Meydanı’nda bulunan CNN Int. muhabiri İvan Watson canlı yayında gözaltına alındı. Watson, Twitter hesabından, “Türkiye polisi beni ve ekibi Taksim Meydanı’nda canlı yayın sırasında gözaltına aldı. Bir polis beni k.ç.mdan tekmeledi” mesajı yazdı. Watson bir süre sonra serbest bırakıldı. Polisten ise, 'pasaport kontrolü yaptık' açıklaması geldi. Bu olayın ardından HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Gezi olaylarında yaşamını yitirenlerin anısına, Gezi Parkı'na çiçek bıraktı. Önder, "Çiçekleri yitirdiklerimizin anısına bıraktım" dedi ve Gezi Parkı'ndan ayrıldı.

19.00'DAN İTİBAREN MÜDAHALE

İstiklal Caddesi paralelindeki Makine Mühendisleri Odası'nda toplanan Taksim Dayanışması üyeleri saat 19.00'da meydana yürüme kararı alındığını açıkladı. Beşiktaş 'ta ise Çarşı grubu toplandı ve Taksim'e yürüyeceğini açıkladı. Polisten ilk müdahale ise İstiklal Caddesi'nde 100 kişilik gruba karşı oldu. Saat 17.00 sularında başlayan bu müdahalenin ardından gözaltına alınanlar da oldu. Saat 19.00 sularında, yürüyüşe geçmeye hazırlanan Taksim Dayanışması heyeti polis tarafından engellenince oturma eylemine başladı. Bu sırada İstiklal Caddesi civarındaki diğer gruplara yoğun müdahale başladı. Aynı anlarda Ankara Kızılay'daki gösterilere de TOMA'larla sert bir müdahale başladı. Gece boyu Taksim dışında Dolapdere, Okmeydanı, Beşiktaş, Teşvikiye, Sultangazi, Kadıköy D-100 karayolu gibi İstanbul'un farklı noktalarında müdahaleler oldu. 

DAYANIŞMA OTURMA EYLEMİNİ BİTİRDİ

Saat 21.30 sıralarında ise Meşelik Sokak'taki oturma eylemini izin verildiği halde 'polis şiddetini protesto ederek' açıklama yapmadan bitiren Taksim Dayanışması üyeleri eyleme Beşiktaş ve Kadıköy'de devam edeceğini duyurdu. İstanbul'da eylemcilerle polis arasındaki gerilim geç saatlere kadar devam ederken, Adana, Hatay, İzmir gibi şehirlerde de polisin eylemlere müdahalesi oldu ve gözaltılar yaşandı.

Radikal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.