Gazeteci Aydın Engin hayatını kaybetti

Gazeteci Aydın Engin hayatını kaybetti

8 Mart'ta safra kesesi ameliyatı olan T24 yazarı, gazeteci Aydın Engin oluşan komplikasyonlar nedeniyle 81 yaşında yaşamını yitirdi.

Yarım yüzyılı geçen bir süreden beri gazetecilik yapan ve Türkiye basın tarihine izler bırakan Aydın Engin hayatını kaybetti.

81 yaşında olan Engin safra kesesi sorunu nedeniyle 8 Mart Salı günü ameliyat olmuştu.

Ameliyat sonrasında gözlenen sızma nedeniyle 9 Mart Çarşamba günü ikinci bir operasyon geçiren Engin gelişen komplikasyon nedeniyle yoğun bakıma alınmıştı.

Halen T24’te köşe yazıları yazan Engin 11 Şubat Cuma günü yayımlanan son yazısında, “kişisel bir not” olarak şöyle demişti:

Aydın Engin'i bir süre nadasa bırakmak iyi olacak.

Nadas'ın ne olduğunu bilmeyen kentli okurlar için bilgi notu: Nadas tarlanın sürülüp, sulanıp ekime hazırlanması ama o yıl ekilmemesidir.

Ben de beni nadasa bırakıyorum.

Ne kadar sürer bu nadas?

Bilmiyorum. Umarım kısa sürer.

Şey…

Bugün benim 81 yaşımdaki son günüm.

Aydın Engin hakkında

53 yıllık gazeteciydi. Yeni Ortam, İlke, Politika, Cumhuriyet, Birgün, Agos, T24 gibi gazete ve dergilerde çalıştı, yayın yönetmenliği yaptı, köşe yazdı.

1970'lerden bugüne 7 kez tutuklandı. Hakkında açılan davalar nedeniyle yaklaşık 12 yıl Almanya'da yaşadı. Son olarak 1 Kasım 2016'da Cumhuriyet’e yönelik operasyonda gözaltına alındığında dosya için "Ben kıdemli bir basın sanığıyım. Hayatımda bu kadar ahlaksız bir dosya görmedim. Saçma demiyorum, ahlaksız diyorum." demişti.

1941'de Ödemiş'te doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okurken Adalet Cimcoz, Tahir Alangu gibi yazar ve çevirmenlerinin yazılarını daktiloya çekerek geçimini sağlamaya çalıştı.

Bu sırada Gençlik Tiyatrosu'nda amatör tiyatroya başladı. Sonrasında hukuk öğrenimini bırakıp tiyatroculuğu meslek olarak seçti.

Yedek subay öğretmenliği sırasında ilk oyunu Aykırı'yı yazdı. Oyun, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda sahnelendi. Aynı yıl, Yılmaz Güney'in özel senaristi olarak çalışmaya başladı. Yeşilçam için pek çok senaryo yazdı ancak imzasını atmadı.

1967'de Tuncel Kurtiz, Tuncer Necmioğlu, Umur Bugay ve Müjdat Gezen'le birlikte Halk Oyuncuları'nı kurdu. “Devri Süleyman” adlı oyunu yazdı ve yönetti.

1969'da tiyatroculuğu bırakarak gazeteciliğe başladı. Haftalık Yeni Ortam dergisinde Yazı İşleri Müdürlüğü yaptı. 12 Mart Darbesi sırasında tutuklandı.

12 Mart sonrasında kurulan ilk sosyalist parti Türkiye Sosyalist İşçi Partisi'nin kurucuları arasına katıldı. Partinin kurucularından Oya Baydar’la evlendi.

1974’te Oya Baydar ve Yusuf Ziya Bahadınlı’yla birlikte “İlke” dergisini kurdu. 1976'da “Politika” gazetesinin Genel Yayın Müdürü oldu. Bu gazetede “Tırmık” adlı köşeyi yazdı. Yazılarından dolayı hakkında birçok dava açıldı.

1980'de tutuklu olduğu sırada bir başka davadan ötürü yedi buçuk yıl hapse mahkûm edildi. Tahliye edilince Haziran 1980'de yurtdışına gitti. 12 yıl Almanya’da yaşadı. Almanya’yken süren davalardan gıyabında ağır hapis cezalarına çarptırıldı.

1991'de çıkan kısmi aftan yararlanarak Türkiye'ye döndü. 1992-2002 arasında Cumhuriyet gazetesinde habercilik ve köşe yazarlığı yaptı. 2002'de Cumhuriyet'ten ayrıldı. BirGün gazetesinin kuruluşunda yönetici olarak görev aldı. Daha sonra Agos'ta köşe yazıları yazmaya başladı.

T24’ün kuruluşuna katıldı. 2015 Ağustos'unda yeniden Cumhuriyet’e döndü. 1 Kasım 2016'da Cumhuriyet yöneticileri ve yazarlarına yönelik "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Daha sonra yurtdışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Halen T24'te köşe yazarlığı yapıyordu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.