'Gaz odası' Le Pen'in halefini götürdü

'Gaz odası' Le Pen'in halefini götürdü

Fransa'da, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna kalan aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi, 'Holokost inkârı'yla karıştı.

Fransa’da cumhurbaşkanlığı kampanyasına odaklanmak için partisi Ulusal Cephe’nin liderliğinden istifa eden aşırı sağcı Marine Le Pen’in ‘yeri doldurulamıyor.’ Ulusal Cephe’nin Başkan Yardımcısı olan ve parti yönetimi tarafından geçici olarak Le Pen’in yerine atanan Jean-Francois Jalkh bu görevi kabul etmeyeceğini açıkladı. Gerekçe, Jalkh’ın ‘2. Dünya Savaşı’ndaki gaz odalarının varlığını reddetmekle’ suçlanması.

Jalkh, bugün Galatasaray Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Magali Boumaza ile 2000’de yaptığı bir söyleşide, “Gaz odalarına dair konuyu tartışabilmemiz gerektiğini düşünüyorum”demişti. Aşırı sağcı siyasetçi ardından da, Holokost’u inkâr eden ve ‘insanlığa karşı suçlara karşı çıkmaktan’ hüküm giymiş Robert Faurisson’ın çalışmalarını anlatmıştı. Jalkh sonrasında da, kitlesel katliamlarda Zyklon B gazının kullanılmasının teknik açıdan imkânsız olduğunu savunmuştu.

Bu sözlerin Le Monde gazetesinde yayımlanması sonrası Yahudi soykırımını inkâr tartışması Ulusal Cephe’nin başını bir kez daha ağrıtırken, Jalkh parti liderliğini reddetti. Aşırı sağcı siyasetçinin bu sözleri reddettiği ve dava açacağı belirtiliyor. Söyleşiyi yapan Boumaza ise ses kaydı ve yazılı kanıtları olduğunu söyledi.

Partisini babası Jean-Marie Le Pen’den ‘miras’ kalan Holokost inkârından uzaklaştırmaya çalışmış olan Le Pen’in cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 7 Mayıs’taki ikinci turunda bu tartışmadan ağır yara aldığı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.