Gaz atan polis 2021’e kadar aranacak

Gaz atan polis 2021’e kadar aranacak

60 yaşındaki kadını gaz fişeğiyle yaralayan kimliği tespit edilemeyen polis hakkında zamanaşımının dolacağı 2021'e kadar arama kararı verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi eylemleri sırasında Taksim’de 60 yaşındaki Perihan Deniz’i gaz fişeği atarak yaralanmasına neden olan polisin kimliğinin tespit edilememesi üzerine, hakkında “daimi arama kararı” çıkardı. Bu karara göre Deniz’i yaralayan polis suçla ilgili zamanaşımı süresinin dolacağı 1 Haziran 2021 tarihine kadar aranacak. Emniyetin gaz bombalı saldırının amacını “grubun dağılma yönünde karar vermesini sağlamak” olarak açıklaması dikkat çekti.

Perihan Deniz adlı kadın, üniversite öğrencisi oğluyla birlikte katıldığı Gezi Parkı eylemleri sırasında 1 Haziran 2013 tarihinde Taksim Meydanı'nda polisin attığı gaz fişeği ile yaralandı. Savcılığa suç duyurusunda bulunarak kendisini yaralayan polisten şikayetçi olan Deniz, Atatürk Kültür Merkezi önüne gittiğinde “Biz kazandık” demesi üzerine orada bulunan polisin elindeki silahı kendisine doğru tutup ateşlediğini anlattı. Deniz, yaralanmasına ilişkin Çapa Tıp Fakültesi’nin verdiği raporu da savcılığı sundu.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı da, 6 Haziran 2013 tarihli raporunda Perihan Deniz'in vücudundaki yaranının “yerleşim yeri ve yara özellikleri dikkate alındığında atışın doğrudan hedef gözetilerek

yapılan bir atış özelliği gösterdiğini” belirtti. Ayrıca İstanbul Adli Tıp Şube Müdürlüğü'nün 18 Temmuz 2013 tarihli raporunda da Deniz'in “basit tıbbi müdahale ile giderilmez şekilde yaralandığı” belirtildi.

‘DAĞILMAYA İKNA ETMEK İÇİN SALDIRDIK’

Soruşturmayı yürüten savcılık, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda, “Şikayete konu gösteri için katılımcıların yasal bildirimde bulunup bulunmadıkları ve zor kullanma öncesinde şiddet içeren hareket ve davranışlar gösterip göstermediklerini” sordu. Olaya ilişkin kamera görüntülerini talep eden savcılık, yürüyüş nedeniyle “başkalarına zarar verme ya da başkalarının hiçbir güçlükle karşılaşmadan halk içinde dolaşma hakkı gibi haklarının ihlal edilip edilmediğini" sordu.

Emniyet ise savcılığa ilginç bir savunmayla yanıt verdi. “Yürüyüşün yasadışı olduğu, toplanan grupların şiddet içeren davranışlarda bulundukları ve bunun görüntülerle sabit olduğu” iddia eden emniyet, saldırı gerekçesini “gaz ve su ile grubun dağılması yönünde karar almasını sağlamak” olarak açıkladı.

‘POLİS YETKİ SINIRINI AŞTI’

Savcılık, emniyetin işaret ettiği şekilde eylemin “barışçıl nitelik taşımadığına” karar verse de, Perihan Deniz’in beyanı ve raporları dikkate alarak yaralanmaya neden olan polis memurunun “zor kullanma yetkisi sınırını aştığına” karar verdi. Kararda, “Kimliği tespit edilemeyen polis memurunun zor kullanma yetkisindeki sınırı aşarak gaz tüfeğini yasaya  uygun bir şekilde kullanmadığı ve doğrudan müştekiye yönelterek kullandığı bunun sonucu müştekinin basit tıbbi müdahale ile giderilemez şekilde yaralandığı" ifadeleri yer aldı. Savcılık, söz konusu polisin kimliğinin tespit edilmemesi nedeniyle “şüphelinin zamanaşımının dolacağı tarih olan 1 Haziran 2021'e kadar aranmasına” karar verdi. (Cem Gurbetoğlu/ Evrensel)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.