Galatasaray'da başkana tepki: Alın koltuğunuzda oturun

Galatasaray'da başkana tepki: Alın koltuğunuzda oturun

Galatasaray Olağanüstü Divan Kurulu toplantısında başkan Dursun Özbek eleştirilere yanıt verdi. Kurul üyesi Ayhan Özmızrak'tan ise Kulüpler Birliği başkanlığına seçilme süreciyle ilgili tepki geldi.

Galatasaray Kulübü’nde Olağanüstü Divan Kurulu toplantısında başkan Dursun Özbek transfer harcamalarıyla ve kaynaklarla ilgili açıklamalarda bulundu. Divan Kurulu Üyesi Ayhan Özmızrak ise Özbek’in ardından yaptığı açıklamada, “Galatasaray Başkanının bu duruma düşmesini sindiremiyorum. Alın koltuğunuzda oturun” şeklinde konuştu.

Haziran toplantısının ardından 2 ay tatil kararı alan kurul, yeterli sayıda üyenin başvurusuyla olağanüstü toplantı kararı almıştı. Üyelerden 44’ünün ıslak imzasıyla getirilen olağanüstü toplantı yapma önerisi, divan kurulu başkanı İrfan Aktar tarafından bireysel başvuru gerektiği itirazıyla reddedilmiş, daha sonra ise 20 olan yeterlilik sayısına bireysel başvurularla ulaşılmıştı.

Toplantıda konuşan Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, “2 sefer olağanüstü divan toplantısı yapıldı. Olağanüstü eklenince bambaşka bir anlam ifade ediyor. Hep şeffaf olmaya çalıştık. Olağanüstü toplantı olmasını anlayamadım. Zaten konuşulanları KAP açıklamalarında duyuruyoruz. En ufak detaya kadar görmek, bilmek mümkün. Bu açıklamalar varken tekrar bunun sorulmasını ben sizin takdirinize bırakıyorum” dedi.

‘NEDEN 2 SENE BAŞARISIZDIK?’

Galatasaray’ın futbolda son iki sezonda yakışmayan neticeler aldığını belirten Özbek, “Yönetim kurulu ne yapmalıydı? Son iki seneyi büyük travma içinde geçirdik. İlk senemizde kucağımızda koskoca bir UEFA problemi bulduk. Bu yönetim miydi bunun sebebi? Galatasaray’da yönetimlerin sürekliliğini düşündüğümüz zaman, biz verdiğimiz savaşta hiçbir şey söylemedik. Görevimizdi, gereğini yaptık. Peki UEFA ile olan sıkıntı ne getirdi Galatasaray’a? Neden 2 sene başarısızdık? O günkü gündemi hep beraber takip ettik. Galatasaray’ın 1 hatta 2 sezon UEFA’dan men edilmesi durumunu biliyorsunuz. Düşünün ki evvelki sene turnuvalara katılamadık” dedi.

Özbek bu sezon öncesinde yapılan transfer çalışmaları ile ilgili ise şöyle konuştu, “Geçen hafta sonu itibariyle yaklaşık 34 milyon euro harcayarak oyuncu almışız. Bonservis bedeli 34 milyon. Galatasaray’da oynamak istemeyen futbolcular da vardı. Yaklaşık 20 milyon euro parayı kasaya soktuk. Aradaki farka bakınca 14 milyona yeni bir takım kurduk. İşimiz bitmedi daha. Hâlâ Galatasaray’da olmak istemeyen ya da bizim istemediğimiz futbolcular var. Yaklaşık beklentimiz 4-5 milyonluk gelir. Belki ufak bir transfer daha yapacağız. Yaptığımız takımın performansı da gözlerimizin önünde. Diyebilirsiniz ki; buna ihtiyaç var mı? Bu gerekliydi. Başka ne yaptık? Bu oyuncuları alıyoruz, hepsi yıldız. Maaşları da yüksek, bir dünya para. Evet doğru. Biz görevi devraldığımızda 48 futbolcumuz vardı. 11 kişiyle oynuyoruz, 18 kişi, yeni kuralla 21 kişi… Gerisi… Ya tribünde, ya 3 kuruşa kiralık. Bizim yaptığımız en doğru hareketlerde birisi bu oyuncularla yollarını ayrılması. Bugün 28 kişiye indik. Amacımız 48 kişiye ödediğimiz parayı, 28 kişiye ödeyelim ama kadromuzdaki oyuncular şampiyonluğa taşısın. Bizim hedefimiz bu. Futbolcu payı olan bütçeyi geçmemek üzerine plan yaptık. Çok uzak değil… 2013-2014’e gidince yaklaşık 77 milyon ödediyordu. Bir sene sonra 71, biz seçildik UEFA’nın yasağıyla 65’e indik. Geçen sene de 61 milyon euro’ydu. Bu seneki futbolcu sabit maaşı, primi, maç başı, stopajı dahil 61 milyon euro. Bizim projemiz bu. Biz Galatasaray’ı daha başarılı kılmak için buna başladık. İlk maçımızı da oynadık, bundan sonra böyle götüreceğiz inşallah. Menajerlere kaç para ödedin? KAP açıklamalarının belli bir mevzuatı var. Menajerlik olgusu futbolun içinde var. Size şunu söyleyeyim; UEFA’nın sınırları var. Bunları hiçbir zaman aşmadık.”

Galatasaray’ın gelirlerinin 400 milyon TL, harcamalarının da 350 milyon TL olduğunu ve 50 milyon fazla olduğunu belirten Dursun Özbek, “Fazlası var da bu kadar borç nereden çıkıyor? İzahı çok kolay. Biz çok yüksek seviyede geçmişteki borçlanmalar sebebiyle 150 milyon faiz ödüyoruz. Bu seneki hedefimiz bunu yaklaşık 50 milyona indirmek. Denk bir bütçe planlandı. Sportif AŞ için 2018 yılı çok kritik. Kritik olmasının sebebini hepiniz biliyorsunuz. Eğer Galatasaray camiası birlik olursa bu işin içinde çok kolay çıkar. Camia kenetlenmezse ne olur? B planı olarak bunu hazırlamak zorundayız. Benim arzum camianın bu yıl için birliğini en üst seviyeye çıkarma zorunluluğu var. Şirketin halka açık olması sebebiyle daha fazla detay sunma hakkına sahip değilim. Basında algı yaratma arzusu var, camiamız içinde de var. Başkan sen transfer yaptın, 100 milyon euro taahhüte girdin. Doğru. Bu para nerede? İnsaf edin ya, 5 senelik harcamayı kümülatif bir tarafa yazıyorsun… Kaynağı sorarken sanki bugün harcanmış gibi gündeme getiriyorsun. Bunun sportif faaliyet olduğunu, üretim yaptığını, performansla 5 yıl içinde para kazanılacağını hiç söylemiyorsunuz. Rakamlarla oynayarak algı yapılmaya çalışılıyorlar. 1 transfer hariç 34 milyon ödedik, 20 milyon girdimiz var. 14-15 milyona yepyeni, şampiyonluğa oynayacak bir takım bulduk. Bunu çok bulanlar olabilir. Fakat dünya futbol ekonomisinin geldiği noktada bu para çok makuldür” şeklinde konuştu.

Bugünkü yönetimin yaptıklarının hiçbir zaman Riva’dan ve Florya’dan gelecek paralara dayandırılmadığını ve kimsenin de bunu söyleme hakkı olmadığını belirten Özbek, “Riva’nın ve Florya’nın parası kutsaldır. Tek amacı banka borçlarının ödemesidir” dedi.

‘ALIN KOLTUĞUNUZDA OTURUN’

Toplantıda açıklamalarda bulunan Divan Kurulu Üyesi Ayhan Özmızrak ise Başkan Dursun Özbek’i sert sözlerle eleştirdi. Özbek’in bir süre önce Kulüpler Birliği Başkanı olduğunu hatırlatan Özmızrak, yardımcılıklarına getirilen Kardemir Karabükspor Başkanı Feridun Tankut’un geçen sezon teknik direktör İgor Tudor’un transferi sırasındaki açıklamalarını, Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu’nun da Aziz Yıldırım’la yaşanan bir polemiğe konu olmasını hatırlatarak, “Alın koltuğunuzda oturun” dedi.

Özmızrak, Dursun Özbek’in Kulüpler Birliği Başkanı olması ile ilgili eleştiriler yaparken şu ifadeleri kullandı: ”Galatasaray Başkanı, Kulüpler Birliği Başkanlığı için aday oldu. Ama önceki başkan bırakacağını açıkladığı sırada, mikrofonu alıp ‘Kendisini asla bir yere bırakmayız. Yapacak çok işi var’ açıklamasını yaptı. Bahsettiğiniz kişi, Kulüpler Birliği Başkanlığı döneminde, Galatasaray’ın üst üste 2 yıl şampiyon olduktan sonra Fatih Terim’in Milli Takım kumpası şeklinde aklının çelinmesini sağlayan kişidir. Bunun baş aktörlerinden birisidir. Yetmemiş, Östersunds maçından sonra kulübünün resmi sitesinde bizimle dalga geçen kişidir. Siz bu kişiye çok başarılı diyorsunuz. Bu kişi aynı zamanda 11645 numaralı kulüp üyesidir. Kulüpler Birliği’yle ilgili son sözüm, bir kulüp başkanı, ‘Benim muhatabım değilsiniz, asbaşkanımla konuşun’ dedi. Siz de o asbaşkanı alıp Kulüpler Birliği Başkan Yardımcısı yaptınız. Bir diğer başkanın da daha önce size etmediği hakaretler kalmadı. Onu da alıp bir diğer başkan yardımcısı yaptınız. Galatasaray Başkanının bu duruma düşmesini sindiremiyorum. Alın koltuğunuzda oturun.”

Ayhan Özmızrak ayrıca Galatasaray’ın transferlerini ve scout ekibini de eleştirdi. “Scout ekibini dağıtın! Boşuna para vermeyin. Scout ekibi yaş ortalaması 30 olan liste hazırladıysa onlara gerek yok zaten. Eğer scout ekibi değil de bu transferleri siz yaptıysanız o zaman yine yollayın. Demek ki bir iş yapmıyorlar” diye konuşan Özmızrak, “Bülent Tulun’u değil başkan danışmanı, kulübün hamamına bile almamamız gerekiyor. Bunu niye diyemiyorsunuz sayın başkan!” dedi.

Toplantı eski yöneticilerden Levent Nazifoğlu’nun kürsüye gelmesinden sonra durdu. Nazifoğlu, Başkan Özbek’e seslenirken üslubunu uygun bulmayan yönetim kurulu masasındaki yöneticilerden, “Terbiyesizlik etme” sesleri yükseldi. Bunun üzerine tartışmalar başlarken, Divan Kurulu’na ara verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.