Fincancı: Bütün hekimler savaşa karşı olmak zorundadır

Fincancı: Bütün hekimler savaşa karşı olmak zorundadır

“Savaş bir halk sağlığı sorunudur” panelinde konuşan ve savaşın eril bir duruş olduğunu söyleyen TİHV Başkanı Prof.Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Bütün hekimler savaşa karşı olmak zorundadır” dedi.

Moderatörlüğünü Dr. Hatıra Topraklı’nın yaptığı “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” paneli Cağaloğlu’nda bulunan İstanbul Tabip Odası’nda gerçekleştirildi. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Dr. Nilay Etiler ve Dr. Mehmet Şerif Demir’in konuşmacı olduğu panele çok sayıda dinleyici katıldı.

‘SAVAŞ ERİL BİR DURUŞ, ALETLERLE GÖZÜMÜZE SOKUYORLAR’

Hekimler olarak korkunun hakim olduğu bir dönemde gerçekleri söylemeye çalıştıklarını ve 1947 yılından beri hekimlik mesleği dışında başka bir şey yapma duygusunu yaşamadığını söyleyen Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, adalet kavramının ve duygusunun ortadan kaldırıldığı bir ülkede yaşanmaya zorlandığına vurgu yaptı. “Savaş eril bir duruş. Bu erilliği savaş aletleri ile hep gözümüze sokmaya çalışıyorlar” diyen Fincancı, savaşın topluma zarar verdiğini ve OHAL ilanından sonra da bu savaş psikolojisinin toplumda meşrulaştırılmaya çalışıldığına dikkat çekti.

‘2016 YILINDA SAVAŞ NEDENİYLE DOKÜMANTASYON KONUSUNDA ZORLANDIK’

Savaşın bir kavramdan ziyade aynı zamanda kapitalizmin en büyük aracı olarak kullanıldığına ve Türkiye’de barışçı dönemlerde ateşkesten öte bir tanımlama olanağı görülemediğini belirten Fincancı, 2016 yılında yaşanan savaş nedeniyle dokümantasyon konusunda çok zorlandıklarını ifade etti. 

‘BÜTÜN HEKİMLER SAVAŞA KARŞI OLMAK ZORUNDADIR’

Fincancı son olarak, insan olmanın gereğinin savaşa ve savaşlara karşı çıkmak olduğunu ifade ederek, “Bütün hekimler savaşa karşı olmak zorundadır. Ben ne mutlu Türk’üm söyleyene diyorum” diye konuştu.

‘SAVAŞLAR ERİL ZİHNİYETİN ÜRÜNÜDÜR’

Prof. Dr. Nilay Etiler de, savaşların başka ülkelerle değil ülke içerisindeki çatışmalara dönüştüğünü söyleyerek, dünyada en çok silah ihraç eden ülkeler arasında Türkiye’nin 10’uncu sırada olduğu bilgisini verdi. Savaşın gerçekten halk sağlığı sorunu olduğunu söyleyen Etiler, savaşın doğrudan ve dolaylı sonuçları olduğunu belirtti. Etiler, “Savaşların en belirgin özelliği eril bir zihniyetin ürünü olmasıdır. Dolayısıyla kadınların tecavüzü karşı tarafa bir cezalandırma sonucu olarak kullanılıyor. Eril bir ortamda bunun bir savaş silahı olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

“SAĞLIK ALANINDA YAŞANAN HAK İHLALLERİ SLAYTA YANSIDI

Kürt kentlerinde çatışmalı süreçte yaşamını yitiren sağlık emekçilerini anarak sözlerine başlayan Dr. Mehmet Şerif Demir ise, hekimler olarak savaşı ve ölümü değil ona karşı yaşamı savunmaları gerektiğini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.