Filipinler'de devlet başkanlığı yarışını Duterte kazandı

Filipinler'de devlet başkanlığı yarışını Duterte kazandı

Filipinler'de seçim vaadini suçla mücadeleye yoğunlaştıran ve sert söylemleriyle dikkat çeken Rodrigo 'Digong' Duterte, devlet başkanlığı seçimlerinde zaferini ilan etti.

Oyların sayımından sorumlu seçim komitesi PPCRV oyların yüzde 90'ının açılmasıyla, güney şehri Davao'nun belediye başkanı olan Duterte'nin yüzde 39 oy oranıyla sandıktan birinci çıktığını duyurdu.

Duterte'nin aldığı oy sayısı da 14.8 milyon olarak açıklandı.

Devlet başkanlığı yarışında ikinci sıra 9 milyon oyla yüzde 23 oy oranına ulaşan, eski yatırım bankacısı ve Filipinlerin ilk devlet başkanının torunu Manuel Roxas'ın oldu.

Devlet başkanlığı için yarışan adaylardan eski öğretmen, senatör Grace Poe de yüzde 21'lik oyla üçüncü sırada kaldı. Poe, Duterte'nin zaferini kabul edip "Sonuçlara saygı duyuyorum. Yetki Duterte'de. Ona bir şans verelim" dedi.

Duterte, ekonomi ve yolsuzlukla mücadele odaklı seçim kampanyasıyla favori isim olarak görülüyordu.

Filipinler Devlet Başkanı Benigno 'Noynoy' Aquino, anayasanın tanıdığı altı yıllık görev süresi dolduğu için başkanlık koltuğunu devrediyor.

Fakat Aquino, Duterte'ye karşı diğer adayların birleşip çekilmesi için uğraşıyordu.

Aquino, 'Duterte'nin seçilmesinin ülkenin yeniden diktatörlüğe döneceği anlamına geldiğini' savunuyordu.

'Uyurken bile çalışacağım'

Filipinliler, devlet başkanının yanı sıra, başkan yardımcısı ve yerel yöneticiler için de oy kullandı.

AFP haber ajansına konuşan Duterte, birinciliğinin tartışma götürmediğini söyledi ve "Büyük bir tevazuuyla halkın verdiği yetkiyi kabul ediyorum" dedi.

Duterte başarısının en büyük nedeninin, seçim vaatlerini kanun ve düzen sorunları üzerine kurması olduğunu söyledi.

Duterte, "Size elimden gelenin en iyisini yapacağıma dair söz veriyorum, yalnızca ayakta olduğum zamanlar değil, uyurken bile" diye konuştu.

Filipinlerin yeni devlet başkanının seçim öncesi bazı sözleri tartışma yaratmıştı.

Onlardan biri 'suçluları doğrayacağını' söylemesi oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.