'Feyli Kürtler'de referandum tedirginliği

'Feyli Kürtler'de referandum tedirginliği

Bağdat'ta yaşayan Kürtler, Erbil'in bağımsızlık referandumu öncesi Arapların tepkisinden endişeli. Rudaw'a konuşan Feyli Kürtler, "Kürdistan hükümetinden ve partilerinden bizi de düşünmelerini istiyoruz" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumu, Bağdat’ta yaşayan Şii Feyli Kürtler arasında da en hararetle tartışılan konulardan biri haline geldi. Erbil merkezli Rudaw gazetesi, Bağdat’ta Feyli Kürtlerin referanduma bakışına ilişkin izlenimlerini aktardı. Haberde, Feyli Kürtlerin referandum sonrası Arapların tepkisinden endişelendiği, bazılarının silahlanmayı bile düşündüğü belirtildi.

Ekrem isimli bir Feyli Kürt, “Siz Kürtsünüz, Eğer Kürdistan referandum düzenlerse Bağdat’ta ne işiniz var?’ diyorlar” ifadelerini kullanırken, ismini vermeyen bir başkası Erbil’e şöyle seslendi: “Biz Bağdat’taki Feyli Kürtler olarak Kürdistan hükümetinden ve partilerinden bizi de düşünmelerini istiyoruz.”

Bağdat’taki Feyli Kürtlerin önde gelen isimlerinden Şeyh Jawad “Kürdistan Bölgesi referandum düzenleyip bağımsız bir devlet olmak istiyorsa olsun ama Bağdatlı Kürtlerin pahasına değil” diye konuştu. Aşiret lideri Şeyh Tahsin ise “Bugün, evlerimizin ve mallarımızın eski rejim tarafından çalındığı dönemdeki gibi zorunlu göç tehdidiyle karşı karşıyayız. Göç etmemizin gerekeceği, Feyli Kürtlere karşı planların başlayacağı bir an gelecek” dedi.

Ali Ekber isimli bir Feyli lideriyse meseleyi bir adım öteye taşıyarak silahlanmaları gerekebileceğini savundu. Ekber, “Tabii ki referandum nedeniyle tehdit altındayız. Dolayısıyla kendimizi savunmanın ve askeri bir güç oluşturmak için kendi aramızda anlaşmanın bir yolunu bulmalıyız. Gizli bir güç kuracağımızı ve komutanların isimlerini açıklamayacağımızı şimdiden ilan ettik” dedi. (Dış Haberler)

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.