Fas'ta ölü sayısı 2 bin 946'ya yükseldi: Hâlâ dışarıda uyuyoruz

Fas'ta ölü sayısı 2 bin 946'ya yükseldi: Hâlâ dışarıda uyuyoruz

Fas'ta 8 Eylül akşamı yaşanan depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 946'ya yükseldi. Depremin yolları kapattığı ülkedeki uzak köylere eşekler ile yardım malzemeleri götürülmeye çalışılıyor.

Fas İçişleri Bakanlığı, Marakeş'te meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 946'ya yükseldiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, depremde yaralananların sayısının 5 bin 674'e çıktığı belirtildi. Depremde yaşamını yitirenlerden 2 bin 944'ünün defnedildiği aktarıldı.

Bazı yolların depremin yol açtığı heyelanlar sebebiyle hâlâ kapalı olduğu ülkede uzak köylere motorlu araçlarla ulaşım sağlanamadığından depremzedeler bu bölgelere yardım ulaştırmak için eşekleri kullanıyor. 1900 yılından bu yana yaşanan en şiddetli depremle karşı karşıya kalan kişilerden biri olan Iydouhmad Mohamed isimli bir depremzede, Reuters’a yaptığı açıklamada, Agndiz köyüne henüz hiçbir hükümet yetkilisinin ulaşmadığını anlattı.

“Köyümde çok fazla kişi öldü. Bazı aileler 15 akrabasını kaybetti. Bazıları 12, bazıları yedi” diye konuşan Mohamed, depremzedelerin ihtiyaçlarını ve durumunu şöyle anlattı: “Özellikle çadırlara ihtiyacımız var. Elimizde olan, yeterli değil. Çocuklar dahil insanlar üzerlerinde sadece bir battaniyeyle açık havada uyuyor.”

Zawiyate köyünden 40 yaşındaki Abdallah Houssein de “Burada yol yok. Kimse dağdan düşen kayaları kaldıramıyor. Depremden bu yana altı gün geçti, hâlâ çocuklarımızla birlikte dışarıda uyuyoruz. Battaniyemiz yok” dedi. Houssein, günde sadece iki kere eşeklere gerekli malzemeleri yükleyip köylere götürebildiklerini anlattı. 

Neredeyse bütün evlerin yıkıldığı ve dört kişinin hayatını kaybettiği Outaghrri köyünde de evlerini kaybeden depremzedeler beş geceyi dışarıda uyuyarak geçirdi. 27 yaşındaki Said Ait Hssaine, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Gerçekten çok zor. Hava soğuk. Her şeyi içimizde tutuyoruz. Biliyorsunuz; buradaki insanlar biraz katıdır, zayıf olduklarını ya da ağlayabildiklerini gösteremezler. Ama içinizden, bir yerlere gidip ağlamak geliyor.”

Depremde sekiz yakınını kaybeden 6o yaşındaki Ouazzo Naima da kendisi gibi depremzedelerin yaşadıklarını ve taleplerini “Hayat, insanlar evlerinde yaşasa da zor. Burada kar yağıyor. Çadırlar sorunu çözer” sözleriyle anlattı. Talat N'Yaaqoub kasabasında yaşayan 19 yaşındaki Imane ait Said de 10 aile üyesini kaybettiğini söyleyerek “Tüm hatıralarım burada; ailem, arkadaşlarım, komşularım… Herkes öldü ve bu bölgedeki evlerini kaybetti” diye konuştu.

 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.