F-35 savaş uçağının teslimat töreni yapıldı

F-35 savaş uçağının teslimat töreni yapıldı

Türkiye ve ABD arasında gerilime neden olan F-35 savaş uçağının teslimat töreni yapıldı. 22 Haziran'da da ikinci uçağın resmi işlemleri tamamlanacak.

Türkiye ile ABD arasında bir süredir kriz yaşanan F-35 savaş uçağı teslimat töreni, imalatçı Lockheed Martin şirketinin Tekxas’taki tesislerinde gerçekleştirildi. Törene Türkiye’yi temsilen Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel ve Genelkurmay Plan-Prensipler Başkanlığı’ndan Tümgeneral Reha Ufuk Er katıldı.

Geçtiğimiz Mayıs ayında ilk uçuşunu yapan ve 18-0001 kuyruk numaralı uçak, törenle Türkiye’ye teslim edildi. İlk uçağın tüm resmi işlemleri 11 Haziran’da tamamlanmıştı. 22 Haziran’da imal edilen ikinci uçağın resmi işlemleri tamamlanarak, mülkiyeti Türkiye’ye geçecek.

İlk iki uçak, önümüzdeki Temmuz ayında 13 Türk pilotu ve 225 teknik bakım ekibinin eğitimlerinde kullanılmak üzere Arizona’daki Luke Hava Üssü’ne gidecek. Türkiye’ye ilk F-35 uçaklarının Kasım 2019’a gelmesi planlanıyor.

Türkiye, ilk iki uçağın siparişini 2012’de vermişti. Toplam opsiyonlarla birlikte 116 adet uçak alımının planlandığı projede şu ana kadar 30 uçağın kesin siparişi verildi.

HEZARFEN ÇELEBİLİ VİDEO

Törene Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel ile Genelkurmay Plan-Prensipler Başkanlığı’ndan Tümgeneral Reha Ufuk, Büyükelçilik yetkilileri ile Amerikan Savunma Bakanlığı ile imalatçı Lockheed Martin yönetimi katıldı.

Fonda, Ayasofya ve Anıtkabir’in yer aldığı sahnede, tören her iki ülkenin milli marşları çalınarak başladı. Türkiye ile ilgili oynatılan videoda, Hezarfen Ahmet Çelebi canlandırıldı.

‘TÜRK SAVUNMA SANAYİNE KATKI SAĞLAYACAK’

Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel, sadece uçak almadıkları söyleyerek, “Uzun yıllardır birlikte ilerleyen havacılık tarihimizde bugün burada ‘ortak’ olarak F-35 Projesi’ndeyiz. F-35 gibi oyun değiştiren bir uçağın programında tasarımcı ve üretici olmaktan gurur duyuyoruz. Proje Türk sanayine 12 milyar dolarlık katkı sağlayacak” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Genelkurmay Plan-Prensipler Başkanlığı’ndan Tümgeneral Reha Ufuk Er, F-35’in Türkiye tarafından geliştirilen SOM-J ve Hasas Güdüm Kiti (HGK) kullanacağını söyledi. İlk pilotların yer eğitimlerini tamamladığını belirten Tümgeneral Reha Ufuk Er, gelecek ay ilk uçuşların başlayacağını belirtti.

Lockheed Martin şirketinin CEO’su Marilly Hewson, buradaki uçak fabrikasının 1941’de kurulduğunu belirterek uzun yıllardır Türkiye ile çalıştıklarını, F-16 projesi ile ortak imalatın başladığını belirterek, “F-35 ile bu bir ortaklığa gitti” dedi.

S-400 NEDENİYLE İPTALİ İSTENİYOR

Uçakların teslim edilmemesi için bir süredir Amerikan Temsilciler Meclisi ve ardından Senato’da girişimlerde bulunuldu. Savunma Bakanlığı Bütçe Yasa Tasarısı’nda Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzesi alması nedeniyle F-35 teslimatı için çekinceler eklendi.

Konuyla ilgili olarak ABD Savunma ve Dışişleri Bakanlığı 60 gün içinde rapor hazırlayacak. Bu raporun tamamlanmasına ve Senato alt kurullarına sunulmasına kadar Türkiye’ye FMS adlandırılan Yabancı Askeri Satışlar dondurulmuş durumda.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.