Êzdî Kürtleri savunmak için 1000 kişilik Pêşmerge taburu kuruluyor

Êzdî Kürtleri savunmak için 1000 kişilik Pêşmerge taburu kuruluyor

Kürdistan Bölge Başbakanı Nêçîrvan Barzanî’in talimatıyla Şingalê’nin savunması için 700 kişilik bir askeri birim kuruluyor.

Basnews'te yer alan habere göre Meyser Hecî Salih sözlerini şöyle sürdürdü: ’’ Taburun bir an önce kurulmasını umuyoruz. Kurulacak tabur Şingalê’nin işsizlikle boğuşan gençleri için yeni bir imkan yaratacak ve işsizliğin azalmasına katkıda bulunacak. Terörist saldırılardan dolayı çoğu genç Mûsil’in Rebia ilçesinden Şingalê’ye göç etmek zorunda kaldı ve şu anda geçimlerini sağlayabilecek bir işe sahip değiller.’’
Bilindiği gibi radikal islami grupların saldırılarından dolayı can ve mal güvenlikleri kalmayan çok sayıda Êzdî Kürt Rebîa’dan Şingalê’ye doğru göç etmek zorunda kaldı ve yaşam koşulları giderek ağırlaştı.

Daha önce Mûsil kentine yakın bölgelerde öldürülen Êzdî vatandaşların ölümünü protesto etmek için yaptıkları gösteride Êzdî vatandaşlar, yetkililerden acil  ve caydırıcı kararlar alınmasını talep etti. 
Kürdistan Bölge Başbakanı Nêçîrvan Barzanî, Êzdî Kürt vatandaşların savunması için özel bir askeri birim kurulmasına karar vermişti. Bölgeyi iyi tanıdıklarından ve kontrolü sağlamaları daha kolay olacağından, kurulacak askeri birimin şingalêli gençlerden oluşturalacağı bildirildi.

Başta Musul ve Duhok olmak üzere Irak ve Kürdistan Bölge şehirlerinde yaklaşık 500 bin Êzdî vatandaşın yaşadığı tahmin ediliyor. Son dönemlerde bazı Êzdî aileler savaş ve baskılar yüzünden Avrupa’ya göç etmek zorunda kaldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum