Evetten sonra ilk adım: AK Parti başkanlığı

Evetten sonra ilk adım: AK Parti başkanlığı

TBMM’de 339 oyla kabul edilen anayasa değişikliği teklifi için referandum yapılacak.

TBMM’de kabul edilen anayasa değişiklik önerisinin görüşmeleri tamamlandı. TBMM’den AK Parti ve MHP’nin oylarıyla geçen Anayasa değişiklik önerisi referandumda halka sunulacak.  Sırada ‘referandumdan’ takvimi var. Referandumdan sonra hayata geçirilecek   sistem şimdiden büyük tartışma konusu. Cumhuriyet’ten Emine Kaplan ve Selda Güneysu’nun haberine göre, oylamadan evet’ çıkması durumunda ‘Partili Cumhurbaşkanlığı’ dönemi hemen hayata geçecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, isterse AK Parti Genel Başkanı olabilecek. İlk seçime kadar başbakanlık sistemi devam ederken, seçim takviminin başlamasıyla vekil sayısı 600’e çıkarılacak. İlk seçimin ardından ‘Cumhurbaşkanı’ sistemi resmen hayata geçecek.

Referandumdan evet sonucunun çıkması durumunda; Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişiğinin kesildiğine ilişkin hükümün kaldırılması hemen hayata geçecek. Buna göre referandumdan geçmesiyle birlikte mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tekrar AK Parti Genel Başkanı olabilecek. Referandumun kabul edilmesi durumunda anayasada yargının bağımsız olduğu hükmüne yargının tarafsız olduğu hükmü de eklenecek.

HSYK DEĞİŞİKLİĞİ

Referandumun geçmesiyle Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun adının Hakimler Savcılar Kurulu olarak değiştirilmesi, kurulun üye sayısının 13, daire sayısının ise 2 olarak belirlenmesi de hemen hayata geçecek. Referandumdan evet çıkması durumunda askeri mahkemelerin kapatılmasına yönelik düzenleme de hemen yürürlüğe girecek. Referandumdan evet çıkması durumunda gerçekleştirilecek ilk genel seçim öncesi; seçim takvimi başladığında hayata geçecek bazı düzenlemeler bulunuyor. Buna göre 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak seçim ya da TBMM’nin seçim kararı alması durumunda yapılacak seçim öncesi başlayacak seçim takvimiyle birlikte parlamentodaki milletvekili sayısı 550’den 600’a çıkarılacak. Cumhurbaşkanı seçimiyle milletvekili seçimi aynı gün gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usul ve eseslar da seçim takviminin başlamasıyla yürürlüğe girecek. Referandumun kabul edilmesi durumunda TBMM 6 ay içerisinde yeni düzenlemelere ilişkin Meclis İçtüzüğü ve yasa değişikliklerini yapacak. Referandumun kabul edilmesi durumunda yapılacak ilk seçimin ardından Cumhurbaşkanlığı sistemi resmen hayata geçecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.