Evet'ci Kürtler: Erdoğan federasyonu tanır

Evet'ci Kürtler: Erdoğan federasyonu tanır

Referandumun en çok tartışlan konularının başında bölge illerindeki 'evet' ve 'hayır' oranları geldi. Sandıkta 'evet' diyen Kürt seçmeni ne etkiledi?

Referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından Bölge illerindeki ‘evet’ ve ‘hayır’ oylarının oranı en çok tartışılan konuların başında geldi. 16 Nisan’da yapılan referandumda ‘evet’ sonucunun çıkmasıyla birlikte ‘Kürtler eveti kazandırdı’ yorumları yapılmaya başlandı. Referandumu Diyarbakır’da takip eden BBC’den Hatice Kamer hem ‘evet’ diyen hem de ‘hayır’ diyen Kürt seçmenlerle konuştu.

Kamer’e göre ” Bölgeden çıkan sonuçlar incelendiğinde “Hayır” önde olmasına karşın, “Evet” kampının oylarını artırdığı anlaşılıyor. Ancak oranlara değil, seçmen sayılarına bakıldığında ise 12 ilde bölge halkının üçte birinin sandığa gitmediği görülüyor. Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Siirt, Muş, Tunceli’de yaklaşık 4 milyon seçmenin 1 milyondan fazlası sandığa gitmedi. Böylece, bu bölgede referanduma katılım oranı yüzde 75 ile Türkiye ortalamasının (yüzde 85) da altında kaldı.”

‘BÜYÜK BİR HEYECANLA OY VERDİM’

Hatice Kamer’in konuştuğu ‘evet’ oyu veren Kürt seçmenlere göre seçmenler ‘Başkanlık sistemiyle Kürtlere statü verileceğine’ inanıyor: “Ofis’te Konukevi önünde kürsülerde oturanlarla konuşuyorum. Masada dört kişi oturuyor. İkisi “Evet” oyu kullanmış, diğer ikisi ise sandığa gitmemiş. Konuştuğum gençlerdeki karamsarlık, yaş ortalaması 45’in üzerindeki bu grupta görülmüyor. Son üç seçimde AKP’ye oy verdiğini söyleyen emekli memur Hasan Çarkın, bu sefer de büyük bir heyecanla “Evet” oyu kullandığını anlatıyor.

‘BEN EVET DEDİM ÇÜNKÜ..’

Hasan Çarkın, Başkanlık sistemiyle Kürtlere statü verileceğine inanıyor: “95 yıldır parlamenter sistem Kürtlere hiçbir şey kazandırmadı, ama başkanlık sisteminin federal sistem getirme olasılığı yüksek. Diktatörlük gelecek kaygısının doğru olmadığına inanıyorum, içim rahat bir şekilde oy kullandım.”
“Evet” veren yaşlı imam da, “Ben de Evet kullandım çünkü Erdoğan’ın yetkileri artınca Kürtler için federal ya da eyalet sistemi tanıyacağına inanıyorum” yorumunu yapıyor. Seçimde oy kullanmamış diğer iki kişi ise “Evet” ve “Hayır”ın Kürtlere bir getirisi olmadığını, bu yüzden sandığa gitmediklerini söylüyorlar.

HABERİN TAMAMI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.