Etiyopya'da hükümet karşıtı protesto: 52 ölü

Etiyopya'da hükümet karşıtı protesto: 52 ölü

Etiyopya’nın Oromia bölgesinde göstericilere ateş açıldı. En az 52 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Bazı kaynaklar, ölümlerin, protesto sırasında çıkan izdihamdan kaynaklandığını iddia etti. İzdihamın, güvenlik güçlerinin hükümet aleyhinde slogan atan göstericilere müdahalesi sonrasında çıktığını iddia eden görgü tanıkları, polisin göstericilere karşı biber gazı ve plastik mermi kullandığını söyledi. İzdiham sonucu bazı göstericilerin yakınlardaki bir vadiden yuvarlanarak can verdikleri belirtildi.

Başbakan Hailemariam Desalegn ise protestocuları "önceden planlanmış şekilde kargaşa yaratıp, kalabalığı uçuruma sürüklemekle" suçladı. Desalegn polisin göstericilere ateş açtığı iddialarını yalanladı.

Başkent Addis Ababa'ya 40 km mesafedeki Bishoftu bölgesinde dini bir tören için bir araya gelen kalabalıktan bazı kişilerin "Barışa, adalete ihtiyacımız var" şeklinde hükümet karşıtı sloganlar attığı belirtiliyor.

Associated Press ajansına göre dini festivalde yaklaşık 2 milyon kişi bulunuyordu.

Bazı kaynaklar, göstericilerin güvenlik güçlerine taş ve şişe fırlattığı kaydederken, gösterinin barışçıl olduğunu aktaran görgü tanıkları da var. Cafer Muhammed adlı bir eylemci, en az 300 kişinin öldüğünü, çok daha fazla sayıda insanın da yaralandığını söyledi.

Muhammed, askerlerin ve bir askeri helikopterin halkın üzerine ateş açtığını, ölenlerin çoğunun kaçarken uçurumdan yuvarlanan ve göle atlayıp boğulan kişiler olduğunu belirtti.

Bağımsız kaynaklar henüz bu iddiayı doğrulamadı. Etiyopya'da son bir kaç aydır çatışmalar yaşanıyor. Oromia ve Amhara bölgeleri, siyasi ve ekonomik açıdan dışlandıklarından yakınıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.