Et fiyatları el yakınca Van balığına yöneldiler

Et fiyatları el yakınca Van balığına yöneldiler

Van'da fiyatı yüzde yüze yakın zamlanan kırmızı ve tavuk eti alamaz hale gelen yurttaşlar, kilosu 15-20 liradan satılan inci kefaline yöneldi.

Temel besin kaynaklarından biri olan kırmızı et fiyatları her geçen gün yükseliyor. Van'da kırmızı etin fiyatı son bir yılda yüzde yüze yakın zamlanarak, 150-200 liraya kadar yükseldi. Tavuk eti fiyatları da benzer bir şekilde zamlanarak, 60-80 liraya çıktı.  Fiyatlardaki artış nedeniyle yurttaşlar, kırmızı et ve tavuk etinden daha ucuz olan balığı tercih etmeye başladı. Yurttaşların tercihlerinin başında, toptan kilosu 10, perakende fiyatı ise 15-20 liradan satılan Van balığı (inci kefali) geliyor.

EN UCUZ BALIK

Van Balıkçılar Derneği Başkanı Uğur Demir, en ucuz balığın inci kefali olduğunu söyledi. 30 bin ailenin Van balığı sayesinde geçimini sağladığını da ekleyen Demir, “Biz Van balığını toptan olarak 10 TL’ye satıyoruz, tezgahlarda ise 20 TL’ye kadar çıkıyor. Fiyatının çok ucuz olması nedeniyle herkes alabiliyor. Bugün en uygun diye satılan hamsinin fiyatı bile 50 ile 100 TL arasında değişiyor. Diğer balıklar ise 150 TL’den başlıyor. Ama inci kefali balığının böyle bir sorunu yok. En yüksek fiyatı 20 TL’dir. İnci kefali balığı hem ucuz hem lezzetlidir. Bunca ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde her halde en ucuz bulunacak besin kaynağı bizim balığımızdır” dedi.

690x450nc-v-22-01-2023-van-baligi-dar-gelirlinin-sofrasinda11.jpg

KAÇAK AVLANMALAR 

Yıllarca günlük 5 ila 10 ton arasında balık çıkardıklarını ancak bu oranın bu yıl 200 ile 300 kiloya kadar düştüğünü dile getiren Demir, “Van Gölü’nde çok ciddi derece de bir balık azalması var. Bu konuda Wan balığımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Özellikle Wan balığının azalması ve ekolojik sistemin bozulmasının en büyük nedeni üreme döneminde yapılan kaçak avlanmalardır. Eğer önlem alınmazsa Wan balığı nesli tehlikeye girer” ifadelerini kullandı.

690x450nc-v-22-01-2023-van-baligi-dar-gelirlinin-sofrasinda5.jpg

YOKSULUN DA ZENGİNİN DE SOFRASINDA

15 yıldır balıkçılık yaptığını söyleyen Ömer Kara, bu yıl yaşanan krizden dolayı tek et tercihlerinin Van balığı olduğunu belirtti. Ekonomik krizin Van balığını da etkilediğini dile getiren Kara, “Buna rağmen diğer balıklara göre çok ucuz. Hamsiden çok Wan balığı tercih ediliyor. Diğer balıkların fiyatı çok yüksek olduğu için fazla bir talep olmuyor. Van'da yoksul olan da zengin olan da Van balığını tüketiyor. Her bütçeye uygun bir balık. Van balığı satışı olsa da ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiriyoruz. Kiramızı ve çalışanların ücretini çıkartamıyoruz. Özellikle yasak döneminde tonlarca balık avlanıyor. Yakalanan balıkların çoğu çöpe atılıyor. Bu konuda herkesin daha duyarlı olması gerekiyor. Bu balığa sahip çıkmamız lazım” şeklinde konuştu.

690x450nc-v-22-01-2023-van-baligi-dar-gelirlinin-sofrasinda3.jpg

‘SOFRAMIZDAN KIRMIZI ETİ ÇIKARDIK’

Kırmızı ve tavuk eti fiyatlarına dikkat çeken Ahmet Aslan adlı yurttaş da, “Van balığı olmasa, neredeyse et tüketemeyeceğiz. Yoksulluğun hat safhada bu kadar yüksek olduğu kentte insanlar nasıl bu ürünleri alacak. Artık evimize kırmızı ve tavuk eti alamıyoruz. Aylardır evime kırmızı et almadım. Soframızda kırmızı ve tavuk etini çıkarttık. Van balığı diğer ürünlere göre çok ucuz. Biz de imkanlar dahilinde ara sıra Van balığı alıyoruz” dedi. 

KİLODAN GRAM DÜŞÜŞ

İnsanların eskiden 5-10 kilo olarak aldıkları kırmızı eti şimdi gramla aldığını belirten kasap Suat Kaya,  “İnsanlarda para yok ve para olmayınca da alış-veriş yapamıyor. Hemen her gün, ürünlere zam geliyor. Zamlar kırmızı ve tavuk etini çok etkiledi. Bu zamlar nedeniyle işlerimiz çok düştü. İnsanlar et alamadıkları için biz de eskisi gibi iş yapamıyoruz” diye konuştu. 

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.