Esad'la 'barış': BAE, Şam elçiliğini açıyor

Esad'la 'barış': BAE, Şam elçiliğini açıyor

Arap dünyası, iç savaşın sona yaklaştığı Suriye'de Beşar Esad yönetimiyle diplomatik ilişkilerini yeniden tesis ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Esad'ın zaferinin resmen kabulü olarak yorumlanan bir adımla Şam'daki büyükelçiliğini bugün yeniden açacak.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suriye’nin başkenti Şam’daki büyükelçiliğini yedi yıl sonra yeniden açacak. Açıklama, Suriye Enformasyon Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık elçiliğin bugün açılacağı notuyla törene gazetecileri davet etti.

BAE: AMAÇ, İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİ

BAE de haberi doğrulayarak, Şam büyükelçiliğinin bugün açılacağını ve maslahatgüzarın göreve başlayacağını duyurdu. Ülkenin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Şam’daki büyükelçiliğinin açılması, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesini amaçlıyor” denildi.

Açıklamada, “Şam elçiliğini, Arap ve Suriye meselelerine bölgesel müdahale riskini engellemek için yeniden açıyoruz” ifadelerinin yer alması da dikkat çekti.

BEŞİR’İN ZİYARETİNDEN SONRA SIZMIŞTI

Bu gelişme, ABD’nin Suriye’den çekilme kararının açıklanması ve Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in geçen hafta Şam’a gidip Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la bizzat görüşmesi sonrasında yaşanıyor. Yedi yıl sonra Şam’ı ziyaret eden ilk Arap lider olarak Beşir’in, bu adımı iyi ilişkiler içinde olduğu Suudi Arabistan’ın talebiyle attığı yorumu yapılmıştı. Suriye devlet medyasının, Beşir’in Esad’la el sıkışırken çekilen fotoğrafları ‘Dahası gelecek’ etiketiyle paylaşması dikkat çekmişti.

NEDEN ÖNEMLİ?

Suudi Arabistan-BAE cephesinin Şam’a zeytin dalı uzatması, bu iki ülkenin iç savaşın başında silahlı muhalefete destek vermesi ve Suriye’nin Arap dünyasından dışlanmasında başı çekmesi nedeniyle özel bir önem taşıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Şam’daki büyükelçiliğini ‘Suudi Arabistan’ın diplomatik jestlerinin bir parçası olarak’ açacağı iddiası dün The Guardian gazetesinde yer almıştı. Haberde, ilişkilerin 2011’de kesilmesi sonrası kapanan elçilik binasında son günlerde bir hareketlilik söz konusu olduğu, binaya temizlik işçilerinin ve dekoratörlerin girip çıktığı, dışarıdaki dikenli teller ile beton bariyerlerin kaldırıldığı belirtilmişti.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.