Esad ateşkesi resmen kabul etti

Esad ateşkesi resmen kabul etti

Suriye hükümeti, ABD ve Rusya'nın anlaştığı ateşkesi ve operasyonları durdurmayı kabul ettiğini açıkladı.

Suriye hükümeti, Rusya ve ABD arasında varılan ateşkes anlaşması kapsamında operasyonları durdurmayı kabul etti.

ABD ile Rusya, Suriye’de ateşkesin 27 Şubat’ta başlaması için anlaşmış, IŞİD ve Kaide kolu Nusra’yı kapsamayacak ateşkesin yürürlüğa girmesi için tüm taraflara 26 Şubat öğlene dek anlaşmaya uymayı teyit etmesi istemişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesinin ardından “ABD ile ateşkesi kontrol için etkili mekanizma kurmaya hazırız. Sıcak hatlar, çalışma grupları oluşturulacak” demişti.

Sputnik News’ta yer alan habere göre, Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Suriye hükümeti, 27 Şubat Cumartesi günü başlamasına karar verilen ateşkesi garanti altına almak amacıyla, ateşkesin uygulanacağı silahlı grupları ve bölgeleri belirlemek için Rusya ile koordinasyonu sürdürmeye hazırdır” denildi.

Açıklamada,” terör örgütlerinin ateşkesten faydalanarak güçlenmemesi gerektiği” belirtilerek, böyle bir durumda ateşkesin zarar göreceği ifade edildi.

Açıklamada, silahlı grupların askerlere ya da sivillere yönelik her türlü saldırısına karşılık verileceği ifade edildi. Ayrıca, ateşkes sırasında silahlı örgütlere dışarıdan yapılan yardımların durudurulması ve sınırlarda militan geçişinin durdurulması gerektiği belirtildi.

Suriye muhalefetinin çatı örgütlenmelerinden Yüksek Müzakere Komitesi, ateşkes ve barış görüşmeleri çabalarını ele almak üzere Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da toplandı.

Komite’nin sözcüsü Monzer Mahkhous, haber ajansı AFP’ye toplantının 2-3 gün sürmesinin beklendiğini söyledi.

Suriye’deki ateşkesin 27 Şubat’ta başlayacağını duyurmasının ardından, ülkedeki parlamento seçimlerinin 13 Nisan’da gerçekleştirileceği açıklanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.