Eş Başkanlardan Anadil Günü Mesajı

Eş Başkanlardan Anadil Günü Mesajı

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol Akay, 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Eş Başkanların Kürtçe ve Türkçe yayınladığı mesaj şöyle:

"Dil, insan yaşamını toplumsallaştıran ve anlamlı kılan en önemli araçların başında gelir. Yüzyıllar boyunca doğadan süzülerek oluşturulan dil, toplumun tüm kutsallıklarını ve deneyimlerini içerisinde barındırır. Dolayısıyla dilin yasaklanması demek tüm insan yaşamının yasaklanması demektir. Anadiliyle düşünemeyen, konuşamayan ve yaşayamayan her toplum değerlerinden ve tarihinden uzaklaşarak yok olmaya mahkumdur. Bu nedenle diyoruz ki dilin yasaklanması aynı zamanda insanlığın soykırımı ve tarihin yok edilmesidir.

Her dil insanlık tarihinin bir rengidir. Genelde Mezopotamya özelde ise Mardin kentimiz farklı dillerin bir arada yaşadığı rengarenk bir cennet bahçesidir. Bu da farklı dillere sahip toplumların onurlu bir yaşamı bir arada yaşama kültürüyle kurabileceğinin kadim ve güzide örneğidir. Bu inanç ve bilinç ile Dünya Anadil Günü bütün halklara kutlu olsun diyoruz."

"Yek jiamurêjiyanamirov û civakê dike yek û watedar dike ya herîserekeziman e. Zimanê her civakêbi sal û zemanjixwezayêdilopdiloptêavakirin û hemûpîroziyêncivakêdinavaxwe de dihevine. Qedexekirinazimanqedexekirinahemûjiyanamirov û civakê ye. Civakakûbizimanêxwenefikire ne axive û jiyannekeewcivakwêteqezjinirxenxwe û giyanadirokaxwedûrbikeve û windabibe. Jiber ve yekê em dibêjinqedexekirinazimanqirkirinacivakê û dirokamirovahiyê ye. Her zimanrengekidirokamirovahiyê ye. Bigelemperîerdnîgariya Mezopotamya û teybetîjiwarêqedîmMêrdînjibozimanêncudawekibihûştekîpirreng e. Ev mînakjili me dide nîşandankûcivakênxwedîzimanêncuda ne dijminênhev in û dikarinbihevrejiyanekbirûmetavabikin û jıyanbikin. Bi ve bîr û baweriyê em rojazimanêdayîkêlihemûgelêncihanêpîrozdikin."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.