Erdoğan’dan Hakkari için: ‘Ne tarihi kenti’

Erdoğan’dan Hakkari için: ‘Ne tarihi kenti’

Hakkari’nin il olarak kalmasını isteyen valilik binası müteahhidi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Hakkari gibi bir sürü il var. Yedi bin yıllık kadim kente yapmayın” dediğini ancak Erdoğan’ın “Yok ya, ne tarihi kenti” karşılığını verdiğini öne sürdü.

Hakkari 1926 yılında il statüsü kazandı, 1933’te ise il olma kararı kaldırıldı ve Van’a bağlandı. Kent, 1936’da da yeniden il yapıldı. Bugün ise Hakkari, Şırnak ile beraber yeniden il olmaktan çıkarılıyor. Ancak halk bu karara karşı çıkıyor.

Peki, Hakkari neden il olmaktan çıkarılıyor? Bu, Yüksekova’nın il olması için şart mı? Bu kararın ardındaki gerekçe ne?

Cumhuriyet gazetesinden Pınar Öğünç, tüm bu sorularla birlikte bu konuyu, kentin il olmaktan çıkarılmasını meselesini Hakkarililerle konuştu.

Sorunu köşesine taşıyan Pınar Öğünç’e Hakkari’de yeni valilik binasının müteahhidi olan Abdurrahman Er’in anlattıkları ise dikkat çekici.

Abdurrahman Er, konuyu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşme üzerinden aktardı.

İddiaya göre Erdoğan’la bu yıl iftarda görüştüğünü anlatan Er, Cumhurbaşkanı’ndan Hakkari’nin il olarak kalmasını talep etmiş ancak olumsuz yanıt almış:

“‘Sayın Cumhurbaşkanı, Hakkâri gibi bir sürü il var. 7 bin yıllık kadim kente yapmayın’ diye rica ettik, ‘Yok ya, ne tarihi kenti’ diye sinirlendi. ‘Ramazanın hürmetine bir daha düşünün’, dedim. ‘Bana ikide bir aynı şeyi söylemeyin’ dedi. Kararını vermiş, önceki gelişlerinde çok sinirlenmiş.”

Pınar Öğünç, köşesinde Hakkari’deki yaygın kanının, Erdoğan’ın kente dair ‘kişisel öfkesinin’ alınan bu kararda etkili olduğunu aktarıyor. Kentteki AKP mitinglerine düşük katılımlar, Erdoğan’a yönelik protestolar bu ‘kişisel öfkenin’ nedenleri arasında olduğu öne sürülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.