Erdoğan’dan AYM’ye eleştiri: Herhalde gerekçeyi izahta zorlandılar

Erdoğan’dan AYM’ye eleştiri: Herhalde gerekçeyi izahta zorlandılar

Anayasa Mahkemesi’nin gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuksuz yargılanması ile ilgili gerekçeli kararını değerlendiren Erdoğan, “Herhalde gerekçeyi izahta zorlandılar” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ile birlikte ortak açıklama yaptı.

Erdoğan iki ülke ilişkileri ve bölgesel sorunların yanı sıra Anayasa Mahkemesi’nin Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’le ilgili gerekçeli kararına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Rusya’ya mesaj

Erdoğan, bir süredir siyasi kriz yaşanan Rusya’ya “Türkiye’nin, Kırım’ın gayriresmi ilhakını tanımayacağı” mesajını verdi, şunları söyledi:

“Suriye’ye girerken, ‘Suriye yönetimi bizi çağırdı onun için Suriye’deyiz’ diyen Rusya, acaba Ukrayna’ya girerken, kendilerini kimler çağırdı da Ukrayna’ya girdiler? Bunu uluslararası hukukta acaba nereye yerleştirecekler? ‘Güçlüyüm, öyleyse haklıyım’ mantığıdır bu. Burada haklılık söz konusu değil. Türkiye Kırım’ın gayrimeşru ilhakını tanımamıştır ve bundan sonra da tanımayacaktır.”

AYM’nin gerekçeli kararı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül gerekçesiyle ilgili olarak da, “AYM yerindelik denetimi yapamaz. Yargıtay gibi inceleme yapması doğru değil” dedi:

“Gerekçeli kararı misafirlerim nedeniyle okuyamadım. 33 sayfalık bir gerekçeli karar açıklamış olduklarını duydum. Herhalde gerekçeyi izahta zorlandılar. Ben Anayasa’nın 104. Maddesinin bana yüklemiş olduğu sorumluluğun gereğini yerine getirmekteyim. Anayasayı gözetmek benim de şüphesiz asli görevlerimden birisidir. Bu çerçevede görüşlerimi açıkladım. Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurularda yargı yolunun tüketilmesini beklemek durumundadır. Yerindelik denetimi yapamaz, yapmamalıdır. Anayasa Mahkemesi, bu olayda kendini birincil mahkemenin yerine koymuştur. Yargıtay gibi de bu noktada inceleme yapması doğru değildir.”

Anayasa Mahkemesi’nin Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili ihlal kararının gerekçesinde,”hukukilik şartını sağlamayan tutuklama gibi ağır bir tedbir, ifade ve basın özgürlükleri bakımından demokratik bir toplumda gerekli ve ölçülü bir müdahale olarak kabul edilemez” denilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.