Erdoğan: Üçüncü nükleer santral için hazırlık yapıyoruz

Erdoğan: Üçüncü nükleer santral için hazırlık yapıyoruz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üçüncü nükleer santral için hazırlık yaptıklarını belirterek, "Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatına bu yıl başlıyoruz. Santralin temelini çok yakında dostum Putin ile beraber atmayı planlıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kıbrıs açıklarında tek taraflı gaz sondajına izin vermeyeceklerini belirterek, “Akdeniz’deki hidrokarbon kaynakları üzerinde, ülkemizin ve KKTC’nin haklarını koruma noktasında aynı kararlılığı göstereceğimizin bilinmesini istiyorum. Bu konudaki kararlı tavrımız umarım birilerine ders olur” dedi. Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelinin de yakında atılacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım Beştepe’deki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ‘101 İlçeye Doğalgaz Dağıtım Töreni’ne katıldı. Erdoğan konuşmasında özetle şunları söylediB:

TÜM İLLERE DOĞALGAZ GİDECEK: Şırnak, Hakkari ve Artvin’e de bu hizmeti götürüyor, 81 ilin tamamını doğalgaz ile buluşturmuş oluyoruz. 2018 yılında doğalgazın ulaşmadığı hiçbir ilimiz kalmayacak. Mevcut doğalgaz ve petrol boru hatlarımıza ilaveten TANAP, Türk Akımı, Kuzey Irak, Doğu Akdeniz boru hattı gibi projeler bu amaçla geliştirildi. TANAP’ın bu yıl faaliyete geçmesini planlıyoruz. Bu hattın devamı niteliğindeki hattın da 2020 yılında devreye girmesini bekliyoruz. Türk Akımı, ilk hattın kıyılarımıza bu sene ulaşmasını, 2019 sonunda da ilk gazı almayı ümit ediyoruz.

NÜKLEER SANTRAL: 3. bir nükleer santral için hazırlıklarımızı yürütüyoruz. Sismik arama sondaj faaliyetlerimizi de hızlandırıyoruz.

AKKUYU: Altyapı çalışmaları tamamlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelini çok yakında değerli dostum Sayın Putin ile birlikte atmayı planlıyoruz. Nitekim kendisi ile bu konuyu dün telefonda da görüşme fırsatım oldu.

KIBRIS: Bu arada ülkemizin güvenlik hassasiyetinin başka yerlere kaymasından yararlanarak Ege ve Kıbrıs olmak üzere fırsatçılık yapmaya kalkanlara da izin vermedik. Burada beraber adım atacağız. Yatırım yapılacaksa bu yatırımı da beraber… Oradan çıkartılan ürünün (doğalgaz) miktarı nedir, ne değildir, bu da beraber. ‘Efendim neticesinden biz Kuzey Kıbrıs’a ne gerekiyorsa bunu vereceğiz.’ Ne bilelim, her numarayı çekersiniz. Onun için oluşturulacak heyet, ekip neyse bu heyet, bu ekip oradaki bütün sondajları birlikte yapacaklar, oradan ne çıkıyorsa Güney Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs, nüfusuna göre hakkını alacak. Buradan en ufak bir taviz veremeyiz. Akdeniz’deki hidrokarbon kaynakları üzerinde, ülkemizin ve KKTC’nin haklarını koruma noktasında aynı kararlılığı göstereceğimizin bilinmesini istiyorum. Kıbrıs açıklarında Türkiye’ye rağmen yürütülmeye çalışılan sondaj faaliyetleri konusundaki net tavrımız umarım birilerine ders olmuştur. Özellikle münhasır ekonomik bölgelerde uluslararası hukuk neye amirse herkes bunu görecek ve buna katlanacak.

YEŞİL, ÇEVRE DİYENLER KAMUOYU YÖNLENDİRME ŞİRKETLERİ:Son 15 yılda şahit olduklarımız bize, adında ‘yeşil, çevre, doğa’ gibi bu tür sıfatlar bulunan kurumların aslında birer kamuoyu yönlendirme şirketleri olduğunu açık ve net göstermiştir. Bunun için artık maskelere değil, o maskelerin altında saklanan gerçek yüzlere bakıyoruz. En çarpıcı örneğini Gezi olaylarında yaşadığımız şekilde bunların ne ağaçla ne yeşille ne de çevrenin korunmasıyla hiçbir alakaları yoktur.

KANAL İSTANBUL: Büyük projeleri hayata geçiriyoruz. Şimdi bunlara süratle Kanal İstanbul ile bir yenisini daha ekleme hazırlığı içindeyiz. Çok yakında somut adımları atmış olacağız.

İNGİLTERE’YLE BERABER KAZANIYORUZ: Enerji alanındaki projelerimiz bunların en çarpıcı projelerdir. Mesela, savunma sanayinde ATAK helikopteri projesinde İngiltere ile beraber hareket ediyor, beraber kazanıyoruz. Her alanda benzer örnekleri sayabiliriz. Bu kazan kazan anlayışı ile hem biz hem de dostlarımızı memnun edeceğiz.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.