'Erdoğan Soma'da terör estirdi'

'Erdoğan Soma'da terör estirdi'

MHP lideri Bahçeli Soma'da iş güvenliğinin yetersiz ve 'herkesi isyan ettirecek kadar sorunlu' olduğunu söylerken, Erdoğan'ın Soma ziyaretinde yaşananlar için de "Başbakan'da merhamet kalmamıştır" dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli TBMM'de partisinin grup toplantısında 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nın tarihi önemine atıfta bulunarak gençlere özel önem verilmesi gerektiğini söyledi. Gençlerin sorunlarına değinen Bahçeli, milyonlarca gencin iş aradığını, yuva kurmaya çalıştığını belirten "İşi ve aşı olmayan gençler sosyal adaletsizliktir" dedi.

"Her gösteriyi komplo olarak görüyor"

Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gençlere karşı tutumunu eleştirdi. Başbakanın 'her gösteriyi kendisine karşı bir komplo olarak gördüğünü' savunurken şuları söyledi:

"Başbakan gençlerden korkmamalıdır. Onların haklı eleştirilerine kulak tıkamamalıdır. Gezi Parkı’ndan bu yana kâbus görmeyi bırakmalı, her gösteriyi kendisine komplo olarak görmemelidir. Türk gençliği demokratik yollardan iktidar değiştirecek ehliyete sahiptir. Gençlerimizin duygularını ipotek ettirmemelidir. Türk gençliğini dışlamak hiçbir iktidarın yanına kalmamıştır, kalmayacaktır. Türk gençliği demokratik yollardan iktidar değiştirecek güçtedir. Gençlerimiz sokakta TOMA'yla cebelleşmek yerine sandıkta nasıl haklar elde etmek istediklerini idrak etmelidir. Türk gençliği isterse villalarda soygun parası eritmekle meşgul, çıkar karşılığı bağış almakla meşgul Başbakan ve çocuklarının saltanatına karşı son verecektir."

"Herkesi isyan ettirecek kadar sorunlu"

Bahçeli, 13 Mayıs'taki Soma maden faciasına da değinirken, hayatını kaybeden 301 işçiye rahmet diledi. Aksaklıkları eleştirdi.

MHP lideri, Soma'daki işçilerin iş güvenliklerinin yetersiz ve 'herkesi isyan ettirecek kadar sorunlu' olduğunu belirtirken, "Bu çağda madenlerdeki iptidai şartlara göz yummak, ölümleri azmettirmek olacaktır" dedi.

"Allah'tan Erdoğan veba salgını örneğini vermedi"

Erdoğan'ın 19. yüzyıldan örnekler verip maden faciası için "Bu işin fıtratında var" sözlerini de eleştiren Bahçeli "Bu sözler acımasız ve zırvadır. Başbakanın fıtratında koruma ordusuyla gezmek, önüne gelene tokat atmak, Somalı madencinin fıtratında kömürden zehirlenmek vardır. Başbakanın fıtratında aşağılık müşavirlerinin yerdeki göstericilere tekme savurması, Somalı ve Zonguldaklı madencilerin fıtratında toprağa gömülmek vardır. Başbakan Erdoğan yaslı Somalılara meydan okumuş, terör estirmiştir. Erdoğan'da merhamet kalmamıştır. Her tepkiyi kendisine karşı darbe olarak görmektedir" yorumunu yaptı.

Bahçeli "Allah’tan Başbakan 14. yüzyılda Avrupa’yı inim inim inleten veba salgınından bahsetmemiştir. Eğer önüne konulsaydı Başbakan buzdağına batarak çarpan Titanic’te ölen binlerce kişiden bile örnekler verebilirdi" dedi.

Enerji Bakanı'na övgü

Devletin anında olaya müdahale ettiğini belirtip, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın facia sonrası tutumunu öven Bahçeli, "Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı olayın başından bu yana olumlu, olgun, sabırlı, çatışmadan uzak tutumunu sürdürmüştür. STK’lara, uzman ekiplere, kamu görevlilerine buradan teşekkür ediyorum" dedi.

Hükümetin siyasete kömür torbasıyla yön vermeye çalıştığını savunan Bahçeli ,"Toprak altında çalışan işçilerimize ek külfetler yüklenmiştir. Soma'daki iş kazasının nasıl gerçekleştiği henüz tam manasıyla açıklığa kavuşmamıştır" diye konuştu.

Bahçeli faciaya giden yoldaki hatalar zincirini de sıralarken, "Kömür bir anda yanmıyorsa, sensörler çalışmıyorsa, ya sensörler arızalıdır. İhmal vardır. Denetimlerde aksaklık olduğu belirtilmiştir. İş güvenliğinden taviz verilmiştir. Vardiya değişimlerinin aynı anda gerçekleşmesi, gaz maskelerinin eski ve yetersiz olması, yangın esnasında işçilerin tahliyesindeki ihmaller zinciri çok ağır bir fatura çıkarmıştır" dedi.

MHP lideri "Sorun yoktur belgesi verenler hakkında da gerekli işlemlerin yapılması" çağrısını yaptı.

"Ortada 301 kişinin vebali vardır diyen" Bahçeli, "Başbakan yandaş medyayı da arkasına alarak suçu başkasına atmaya çalışmamalıdır" dedi.Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.