Erdoğan: Rusya sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaktır

Erdoğan: Rusya sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaktır

Rus uçağının Türkiye hava sahasını ihlal etmesi hakkında Erdoğan'dan ilk açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şili ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Rusya uçağının Türkiye hava sahasını ihlali

“Dün öğle saatlerinde (Rusya) Hava Kuvvetleri’ne ait olduğu tespit edilen bir savaş uçağı, bizim hava sahamızı ihlal etti. İngilizce ve Rusça olarak tüm ikazlara rağmen gerçekleşen bu ihlali Rusya’nın bölgedeki krizi tırmandırma çabasının bir sonucu olarak görüyoruz. İhlal edilen hava sahası aynı zamanda NATO hava sahası olduğu için konu NATO’nun da takibindedir. Zaten bizden önce NATO bu tespiti yapmış bulunuyor. Rusya, Türkiye’nin egemenlik haklarına yönelik bu ihlallerine devam etmesi halinde sonuçlarına katlanmak mecburiyetinde kalacaktır.

“Bu tür sorumsuz adımların, ne Rusya Federasyonu’na, ne NATO-Rusya ilişkilerine, ne de bölgesel ve küresel barışa faydası yoktur, tam tersine ciddi zararı vardır. Bütün bu hususlar, dün akşam Dışişleri Bakanlığımıza davet edilen Rusya Büyükelçisine açıkça anlatılmış, yaşanan olaylar şiddetle protesto edilmiştir. Bu arada da ben Dışişleri Müsteşarımıza, Rusya tarafıyla görüşün, ‘Sayın Putin ile bizzat görüşmek isterim’ demişimdir. O andan bu ana kadar henüz kendilerine ilettiklerini fakat oradan bir dönüş olmadığını, bizim Büyükelçiliğimiz buraya bildirmiştir.

Suriye’nin sınırımıza yakın bölgelerindeki sivil hedeflere yönelik saldırılar bizde endişe meydana getirmektedir. Rusya’nın bölgedeki operasyonlarının terörle mücadeleyle hiçbir ilgisinin olmadığı, tamamen Suriye rejimini ayakta tutma çabasına dönüştüğü açıktır. Bu saldırıların DAEŞ’le yakından uzaktan alakası yoktur. DAEŞ mevzilerine yönelik herhangi bir adım söz konusu değildir.

Cenevre görüşmeleri

“Her şeyden önce Türkiye’nin tavrı bir defa bir terör örgütüyle biz masaya oturup da kalkıp bir barış görüşmesini yapamayız. PYD bir terör örgütüdür, biz bunu defaatle taraflara söyledik. Biz bir terör örgütüyle neyi konuşacağız.

“Yani kalkıp da terör örgütüyle eğer biz bunu konuşacaksak o zaman bu teklifi getirenler DAEŞ’le de masaya otursunlar. Acaba DAEŞ’le masaya oturabilirler mi, buna normal bakılabilir mi  Bakılamaz. O nasıl normal değilse aynı şekilde böyle bir terör örgütüyle de bizim masaya oturmamız asla mümkün değildir.

Türkmenlere saldırılar

“Özellikle Lazkiye’nin kuzeyindeki bölgeler ve bunun yanında da özellikle Suriye Türkmenlerinin yaşadığı bölgelere yönelik bu tür bombalamalar söz konusudur. Uluslararası toplumu, bu aleni insan hakları ihlalleri karşısında daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.

“Bugün Suriye’de herkesin gözü önünde yaşanan bu zulümlere göz yumanların ortaya çıkacak sonuçlardan şikayet etme hakları da olmayacaktır.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.