Erdoğan: OHAL’i Fransa gibi uzatabiliriz

Erdoğan: OHAL’i Fransa gibi uzatabiliriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu görevden alma sürecini bizler OHAL sürecinde devam ettireceğimiz gibi baktık ki bu iş normalleşmeye girmedi, Fransa gibi uzatabiliriz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, A Haber-ATV ortak yayınında konuştu. Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan operasyonlarda gözaltına alınanların sayısının 18 bin 699, tutuklu sayısının ise 10 bin 137 olduğunu söyledi.

Erdoğan’ın açıklamalarından bazı başlıklar şöyle:

“Demokrasi nöbetinde olanları selamlıyorum. Dünyanın hiçbir yerinde demokrasi mücadelesini bu kadar şanlı veren başka bir ülke tanımadım. 

Sadece telefon açtılar, kimse ilgili bakanını buraya göndermedi. Dünyadan birileri arıyor, darbeye karşı verdiğiniz mücadeleden dolayı sizi kutlarız diyor. Ama şu anda ülkemize gelip… Birkaç istisna dışında Katar Emiri’ni zikretmem gerekir. Sürekli aradı. Rusya, Sayın Putin aradı. ABD aradı. Kimse ilgili bakanını, yetkilisini buraya gönderme zahmetinde bulunmadı.

“Darbe girişimi yapılıyor. NATO’nun en önemli ülkelerinden birisi. Böyle bir ülkede böyle bir hareket yapılıyor. ‘Tebrik ederiz ama şu anda askerler toplanıyor, yargı toplanıyor, endişeliyiz’ diyorlar. Ben bunu ahlaki bulmuyorum. Dürüst olmayacaksanız sizin o darbe girişimlerimiz ile ilgili açtığınız telefonların önemi yok.

Gülen’in iadesi

“Bugüne kadar ABD herhangi bir teröristle ilgili iade talebinde bulunduğu zaman ki onların hepsi bizde cezaevindeydi, göndermişizdir. Bir çiftlikte her türlü konforuyla orada yaşıyor. Ben bir yıl önce bu kişiyi istiyorum. Şu anda bu adam bizim milli güvenlik strateji belgemize giriyor. Belgeleri gönderdik.

“Bunun kadar yaygın dünyada ikinci bir terör örgütü yok”

“Bunun dışında batı ülkeleri… Bakıyorsunuz Afrika’da, başka ülkelerde örgütlenmiş. Bunun kadar yaygın dünyada ikinci bir terör örgütü yok. Her okul bir terör örgütü şubesi görevi görüyor. Okul, eğitim, öğretim… Bunu yaparken de o ülkenin yöneticilerinin de çocukları oralarda eğitildiği için zannediyorlar ki gayet iyi eğitiliyorlar. Fakir ailelerin çocukları da orada. Sonra ananas falan faaliyetleri de görüyorlar.

“İyi niyetimizin kurbanı olduk”

“Biz de bu propagandaya geldik. Bunu itiraf etmem lazım. İyi niyetimizin kurbanı olduk bunu da ifade etmem lazım. Bu olay olmamış olsaydı bunların üzerine bu şekilde gidemeyecektik. Şimdi milletim çok daha iyi tanıma fırsatı buldu.

“Çok ciddi sayıda bugün itibarıyla gözaltına alınan şahıs 18 bin 699 idi. Tutuklu sayısı 10 bin 137. Şehitlerimizin sayısı 237.  Yaralı sayımız 2 bin 191, Allah onlara şifa versin.

“Devletin tüm kurumlarında örgütlenmişler”

“Hukuk içinde adım atıyoruz. Silahlı kuvvetlerimiz içinde var mı, var. Sadece subay kadrosuna baktığınız zaman 300 bin civarında böyle bir yapı var, bunun içinde ne kadar varsa çıkaracağız. Genelkurmay da bunu görmüş vaziyette.

“Polisimiz içinde de ciddi manada örgütlenmişler. Aynı şekilde yargıda da. Devletin tüm kurumlarında örgütlenme var. Hepsini temizlememiz gerekecek.

“OHAL’i Fransa gibi uzatabiliriz”

“Bir defa çok ciddi sayıda görevden alma olayı var. Bu görevden alma sürecini bizler OHAL sürecinde devam ettireceğimiz gibi baktık ki bu iş normalleşmeye girmedi, Fransa gibi uzatabiliriz.

“Fransa’da bir darbe olmadı mı? Terör örgütü 5-10 kişiyi, 30 kişiyi neyse öldürdü, darbe yok. Ama burada, devlete karşı darbe yapmaya kalkıştılar. Gidiyorlar Meclis’e bombayı indiriyorlar, Millet Camii’nde 5 şehidimiz var. Bunlardan bir tanesi bayan, bu bayanın başı kopuyor. Şu anda daha henüz neticesi ne oldu bilemiyorum, adli tıp incelemelerini devam ettiriyor.

“Böyle bir durumla karşı karşıyayız. Böyle bir tablo karşısında, dünyada parlamenter sisteme inandığını söyleyenler, gönderin bir adamınızı gönderin.

“Türkiye Millet Meclis’i tarihinde bir tek İstiklal Savaşı’nda böyle bir muameleye maruz kaldı, umutlarını yitirmediler. Şimdi de milletvekilleri hemen çalışmalarına döndü, bombalanmasına rağmen kahramanca yiğitler olarak el ele orada bekliyorlar.

“Askeri okullar kapatılacak”

“Askeri okullar kapatılacak. Askeri okulların kapatılmasıyla birlikte tüm okullardan, liseler, mesleki okullardan rahatlıkla Harp Okullarına giriş olacak. Fakat Harp Okullarının üzerinde bir çatı oluşacak. Milli Savunma Üniversitesi kurulacak. Milli Savunma Üniversitesinin altında Kara Harp Okulu, Hava Harp Okulu, Deniz olacak.

“Kurmaylık kalkacak”

Bütün bunlarla beraber bir şey daha olacak. Kurmay, kıdem bunların hepsi gidiyor. Peki ne olacak?  Kara, hava, deniz, buralarda okuyanların hepsi lisans öğrencisi. Lisansüstü, kurmaylık yerine geçmiş olacak.

“Asker kendi işini yapsın”

“Tersaneler, hepsi aynı şekilde Milli Savunma Bakanlığına bağlanacak. Asker kendi işini yapsın. Tersaneler vesaire bunları biz özel sektör olarak çok daha başarılı bir şekilde yürütme şansına sahip olduğumuz gibi bunu Milli Savunma Bakanlığı aynı zihniyet, aynı kabiliyetle çok daha başarılı bir şekilde yapar ve dört senede, beş senede bir fırkateyn üreteceğiniz yerde bunu gelir iki senede, iki buçuk senede üretirsiniz.

“Kuvvet komutanlıkları Milli Savunma Bakanımıza bağlanacak”

“Kuvvet komutanlıklarının hepsi Milli Savunma Bakanımıza bağlanacak. Bakanlığa değil, Milli Savunma Bakanımıza kuvvet komutanlarımız bağlanacak.

“Genelkurmay Başkanı, MİT Cumhurbaşkanı’na bağlanacak”

“Bu arada şu anda muhalefetteki siyasi partilerin liderleriyle de görüşmeler yapılıyor veya yapılacak, onlarla da küçük anayasa paketi eğer gerçekleştirilebilirse, Genelkurmay Başkanı, MİT, bunlar da Cumhurbaşkanına bağlanacak. Böyle bir adımı atacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.