Erdoğan: “Birlikte çalışmamız gerekiyor”

Erdoğan: “Birlikte çalışmamız gerekiyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani yaptıkları görüşme sonrası ortak açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi görüşmelerinin ardından ortak açıklamalarda bulundu.

“Birlikte çalışmamız gerekiyor”

Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“Türkiye ve İran, küresel ve bölgesel düzeyde önemli ülkeler. Dolayısıyla halihazırda bölgemizi sarsan terörizm ve mezhepçilik sorunları ile bunlara bağlı olarak ortaya çıkan insani krizlerin üstesinden gelinmesi için birlikte çalışmamız gerekiyor.

“Ülkelerimizin, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgemizde akan kanın ve yaşanan krizlerin durdurulması için gereken çalışmalara öncülük etmesi şart.

“Aramızdaki siyasi diyaloğu güçlendirmek suretiyle görüş ayrılıklarını asgariye indirmeyi, müşterekleri azamiye çıkarmayı sağlamamız her şeyden önce ülkelerimizin lehinedir.

“Bu şekilde daevrandığımızda, bölgemizdeki sorunlara dışarıdan değil, yine bu bölge içinden çözümler geliştirilmesini özellikle sağlamamız halinde bir an önce netice alacağımıza inanıyorum. Bölgenin iki önemli ülkesi olarak bu konuda bizlere önemli bir sorumluluk düştüğünün farkındayız.”

“İran, Türkiye’nin enerji güvenliğini sağlayabilir”

Ruhani’nin açıklamalarından satırbaşları ise şöyle:

“İİTnin iki önemli amacı mevcuttur. İslam ülkeleri arasında birliği sağlamak ve Filistin halkının hakkını aramak, zulmü sonlandırmak. İran, İİT’nın yanında olacaktır.

“Müslüman kadının İslam toplumundaki rolü ve kadının İslam kültüründeki yüksek yerini dünyaya tanıtmak konusunda karar aldık. Bir diğer konu terörle mücadele konusudur. Üçüncü konu da mezheplerin birbirine yaklaştırılması ve İslam dünyasının bütünlüğüdür.

“Bizim kimliğimiz İslam’dır, mezhepler değildir. İran, Türkiye’nin enerji güvenliğini sağlayabilir; petrol, doğalgaz ve elktrik konusudna Türkiye’nin ihtiyaçlarını giderebiliriz.”

Türkiye-İran arasında ortak bildiri

Erdoğan ve Ruhani ortak bildiri yayımladı.

Bildiride, iki cumhurbaşkanının ülkelerini ilgilendiren bölgesel gelişmeleri ve uluslararası meseleleri görüştüğü belirtilerek görüşmelerin sıcak ve dostane bir atmosferde gerçekleştiği vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.