Erdoğan: ’Başkanlık sistemi konusunda kararı millet versin’

Erdoğan: ’Başkanlık sistemi konusunda kararı millet versin’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yeni anayasanın başkanlık sistemi anlayışıyla hazırlanması en doğrusudur. Benim teklifim, kararın millete bırakılmasıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Anayasa Platformunca düzenlenen "Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte" temalı programda konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle

Şimdi sivil toplum kurumları aracılığıyla milletin tüm kesimlerini içine alacak bir anaysa yazım süreci yürütülmeli. Zaman zaman diyorum ya Türk tipi başkanlık sistemi işte burada da Türk anlayışı ile bir anayasayı ortaya koymak gerek. Millet hazır ama elitler ve siyasetçiler hazır değil. Millet meydanlarda kükrüyor. Bize göre kadim geleneğimize yasalanan anayasa Türk tipi anayasadır.

Üzerinde en çok tartışılacak hususlardan biri güçler ayrılığı meselesidir. Yasama organı olan meclisin asli alanına yoğunlaşması bir defa sağlanmalı. Hukukun üstünlüğü konusunda hiçbirimizin itirazı olmaz. Kanunların üstünlüğü derseniz orada itiraz olabilir. Yani anayasanın ruhu çatışma yerine uyum ve denge ile oluşturulduğunda bu sıkıntı ortadan kalkacaktır. Biz parlamenter sistemin ülkemizde miadını doldurduğuna inanıyorum.

Şu yanlışı peşinen düzeltmek istiyorum başkanlık sistemi Tayyip Erdoğan'ın kişisel mesele değildir bu böyle biline. Benim bu konuyu gündeme getirmem Türkiye'nin hedeflerine ulaşması için böyle bir sisteme olan ihtiyaca olan inancımdan kaynaklanmaktadır. Konu şahıs değil ülkenin geleceği meselesidir. Hiçbir kompleks ve önyargıya dayanmadan bunu hayta geçirmek gerek. Bu tartışmalar yeni değil 93 yıllık tarihte bu tartışılmıştır. Siyasi liderlerimizin hemen tamamı hepsi başkanlık sistemi konusunda olumlu görüş bildirmişlerdir. Şimdi onların arkasından gelenler onlarla ters görüşler söylüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.