Erdoğan, Almanya medya grubu yöneticisine de dava açtı

Erdoğan, Almanya medya grubu yöneticisine de dava açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’nın en büyük medya gruplarından Axel Springer’in yöneticisi Mathias Döpfner’e komedyen Jan Böhmermann’ın ‘Erdoğan şiirine’ verdiği destekten ihtiyati tedbir kararı alınması talebiyle mahkemeye başvurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Axel Springer’in yöneticisi Mathias Döpfner’e karşı ihtiyati tedbir kararı alınması talebiyle mahkemeye başvurdu.

Reuters Haber Ajansı’nın haberine göre Erdoğan’ın Almanya’daki avukatı Ralf Höcker, başvurunun Döpfner’in komedyen Jan Böhmermann’ın ‘Erdoğan şiirine’ verdiği destek üzerine yapıldığını söyledi.

Döpfner, Nisan ayında Alman Welt am Sonntag gazetesinde yayımlanan açık mektubunda Almanyalı komedyen Böhmermann’la dayanışma içinde olduğunu ifade edip ‘şiire kahkahalarla güldüğünü ve komedyeni candan desteklediğini’ söylemişti.

Springer medya grubu sözcüsü, “Bununla ilgili henüz bize bir bilgi ulaşmadı. Sayın Döpfner’in açık mektubunda sanat özgürlüğünü ve hicvi savunmak istediğini vurgulamak önemlidir. Mektubunun amacı da buydu” dedi.

İnsanlık onuru dokunulmazdır”

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Erdoğan’ın avukatı, aynı mahkemenin Döpfner’e karşı tedbir kararı çıkmayacağı yönünde işaret verdiğini ancak henüz yazılı açıklama gelmediğini söyledi.

Avukat, Döpfner’e karşı tedbir kararı çıkmazsa müvekkili Erdoğan’a kararı temyize götürme tavsiyesinde bulunacağını ifade etti.

Erdoğan’ın avukat Ralf Höcker internet sitesinden yaptığı açıklamada açtıkları davalar hakkında, “Toplu tecavüz gibi: Biri başlayınca herkes saklandığı yerden çıkıyor ve katılıyor. Sayın Erdoğan bir insan ve insanlık onuru dokunulmazdır” dedi.

Höcker, ayrıca bunun Alman anayasada ifade, sanat ve fikir özgürlüğünden önce geldiğini söyledi.

Açıklamada, Axel Springer medya grubu ve yöneticisi Döpfner’den bahsedilmedi.

Medya grubunun bünyesinde Bild ve Die Welt gazetelerinin yanı sıra Business Insider internet sitesi de yer alıyor.

Bir başvuru kabul edildi

Diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Höcker, Almanyalı sinema yönetmeni ve yapımcı Uwe Boll’e karşı ihtiyati tedbir kararı çıkarma başvurularının ise kabul edildiğini söyledi.

Uwe Boll de internette yayınlanan bir videoda Böhmermann’ın şiirine destek çıkmıştı.

Mahkeme, Uwe Boll’e karşı, videoda Erdoğan hakkında sarf ettiği sözleri tekrarlamaması için ihtiyati tedbir kararı getirdi, aksi takdirde de 250 bin euro’ya kadar para cezasına çarptırılacağı hükmüne vardı.

Medya grubunun bünyesinde Bild ve Die Welt gazetelerinin yanı sıra Business Insider internet sitesi de yer alıyor.

Köln mahkemesi, davayla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın masraflarının da Boll tarafından ödenmesi kararı aldı.

Daha önce, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şiiri okuyun komedyen Jan Böhmenmann hakkında soruşturma açılması için yaptığı başvuruyu kabul ettiğiniaçıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.