Erbil'den Bağdat'a 'bütçe' tepkisi: Aç bırakma politikası güdülüyor, intikam alınıyor

Erbil'den Bağdat'a 'bütçe' tepkisi: Aç bırakma politikası güdülüyor, intikam alınıyor

Erbil hükümetinin düzenlediği basın açıklamasında konuşan Hewramani, "Bağdat'ın gönderdiği para maaşların ödenmesine dahi yetmemektedir" ifadelerini kullandı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileri, Bağdat’ın gönderdiği paranın vatandaşların maaşlarına dahi yetmediğini belirterek “Irak hükümetinin Kürdistan halkına karşı aç bırakma siyaseti güttüğünü hissediyoruz” açıklamasında bulundu. Erbil hükümeti müzakere heyeti petrol ve bütçe konusunu görüşmek üzere bulunduğu Bağdat’ta basın açıklaması düzenledi.

'BASKI ARACI OLARAK KULLANILIYOR'

Rûdaw'ın aktardığına göre, basın açıklamasında konuşan Hükümet Sözcüsü Peşewa Hewramani, "Irak hükümetinin gönderdiği para maaşların ödenmesine dahi yetmemektedir. IKBY Hükümeti tüm anlaşmalara uymuş ve üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiştir. Ancak Irak hükümeti anlaşmalara bağlı kalmamaktadır” ifadelerini kullandı. Hewramani, "Irak hükümetinin maaş ve halkın gelirlerini kesme yaklaşımlarından, IKBY halkını aç bırakma siyaseti yürüterek, bir baskı aracına dönüştürdüklerini hissediyoruz” dedi.

Hükümet Sözcüsü Hewramani, “IKBY Hükümeti’nin memur maaşlarını ödemesi için 940 milyar dinara ihtiyacı var, Irak hükümetinin göndereceği miktar maaşlar için yetmemektedir” sözleriyle devam etti. 

Bağdat’taki görüşmelerden bir sonuç elde edilmediğini ifade eden Maliye Bakanı Awat Şeyh Cenab ise "IKBY'nin mali haklarını ihlal ediyorlar. Bağdat taksitler halinde para gönderiyor" dedi. “Bütçe ve mali anlaşmalara müdahale ediliyor” diyen Maliye Bakanı, Bağdat’ın bütçeden gönderdiği 500 milyar dinarın ve Kürdistan Bölgesi gelirlerinin yetmediğini sözlerine ekledi.

'IKBY'DEN İNTİKAM ALINIYOR'

IKBY Bakanlar Kurulu Başkanı Dr. Umed Sabah da bütçe yasasının IKBY'den 'intikam almak amacıyla' kaleme alındığını belirtti. Dr. Umed Sabah, "Bütçe Yasası Kürdistan Bölgesi’ne karşıtlıklarla dolu. Bağdat’ın bu kötü niyetinin farkındaydık. Ancak biz iyi niyetimizi göstermek için müzakereleri yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakanlar Kurulu Sekreteri Amanc Rehim ise Irak Başbakanı'nın maaşları ayrıca gönderebileceğini belirterek sadece bütçeden 500 milyarın gönderilmesinin bütçe yasası ve anlaşmalara aykırı olduğunu kaydetti. Irak Bakanlar Kurulu toplantısında IKBY'deki memur maaşları için 500 milyar dinar gönderilmesinin kararlaştırıldığını belirten Amanc Rehim, Bütçe Yasası gereği Bağdat’ın her ay bir trilyon dinar göndermesi gerektiğinin altını çizdi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.