En son aday HDP'den gelecek!

En son aday HDP'den gelecek!

Cumhurbaşkanlığı seçimine tüm partilerin kendi adayıyla girme ihtimali yükseldi

Muhalefet partileri arasında “sıfır baraj ittifakı” ve “ortak Cumhurbaşkanı” adayı arayışları sürerken gelişmeleri yakından takip eden HDP de tavrını netleştirmeye başladı.

Hafta sonu İstanbul’da uzun bir MYK toplantısı yapan, çarşamba günü de Parti Meclisi’ni seçim gündemiyle toplantıya çağıran HDP, Cumhurbaşkanlığı seçimine dönük ortak aday önerisini değerlendirmeye hazır. Ancak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in geri adım atmaması nedeniyle ortak aday ihtimali zayıfladığı için HDP de kendi adayını çıkarmaya hazırlanıyor.

YÜZDE 99 DEMİRTAŞ

Edinilen bilgiye göre yapılan toplantılarda ağırlıklı görüş tutuklu HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın aday gösterilmesi yönünde oldu. HDP’li bir milletvekili, “Yüzde 99 Demirtaş” derken hukuki durumla ilgili değerlendirmenin yapıldığına dikkat çekildi.

HUKUKİ RİSK VAR MI YOK MU?

Demirtaş’ın adaylığı konusunda İstanbul’da görülen bir dava önem taşıyor. Hukukçular 30 Nisan’da ara duruşması yapılacak davada, 2 aylık seçim takvimi içinde bir karar alınıp, bu kararın onanarak siyaset yasağı getirilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekiyor. Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Kahraman da bu davayla ilgili hükmün en erken 2019’da kesinleşebileceğini söyledi. Ancak, “Hukuk öngörülebilirlik sınırını aştı. Bu nedenle en kötü senaryo üzerinden değerlendirme yapıyoruz” diyen HDP yöneticileri, parti organları ve hukukçuların yanı sıra Demirtaş’la da bir değerlendirme yaptıktan sonra kararını verecek. Parti yöneticilerinden edinilen bilgiye göre, parti içinde “Bir risk varsa bu riski de göze alalım” diyenler var.

ADAYINI EN SON HDP AÇIKLAYACAK

Hazırlıklarını 1. turda tüm siyasi partilerin kendi adayını göstermesi üzerinden yapan HDP’de Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili kararın da en sona bırakılması yönünde görüş oluştu. Bu durumda muhalefet cephesindeki gelişmeleri izleyen, tutumları değerlendiren HDP, adayını da seçim takvimindeki başvuru tarihine göre en son açıklayacak siyasi parti olacak. Partide adayın nasıl açıklanacağıyla ilgili tartışma da sürüyor.

İTTİFAKA AÇIK AMA TEKLİF YOK

HDP’nin gündeminde genel seçimler için siyasi partiler arası ittifak tartışmaları da var. HDP, oy kayıplarını en aza indirmek, baraj sorunu olan partileri Meclis’e taşımak için getirilen ittifak önerilerine de açık. Ancak HDP’ye gelmiş açık bir teklif yok.

HÜDA-PAR’LA İTTİFAK İDDİASI

Azadi Hareketi Üyesi Sıdkı Zilan sosyal medya hesabından, “HDP ve HÜDA-PAR dün ittifak için görüşme gerçekleştirdi. Anlaşma yok ama ikinci bir görüşme olma ihtimali var. Bu hafta büyük sürprizlere açık olun” mesajı paylaştı. HDP yetkilileri ise ‘merkezi düzeyde’ böyle bir temasın söz konusu olmadığını ama yerelde bir görüşmenin gerçekleşmiş olabileceğini söylüyor.

(Nergis Demirkaya / Duvar)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.