Emo’dan Soma Açıklaması

Emo’dan Soma Açıklaması

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Hakkari İl Temsilciliği, Manisa’nın Soma ilçesinde maden ocağında meydana gelen olayın teknik boyutları hakkında bilgi verdi.

HAKKARİ - EMO Hakkari Temsilcisi Adem Çatal, yardımcıları Hamdullah Temel ve Evren Taş ile maden ocağı felaketinde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. Burada hayatını kaybeden madencilerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dileyen EMO Hakkari Temsilcisi Adem Çatal, facianın Hakkari’yi olduğu gibi ülkemizi ve hatta dünyayı yasa boğduğunu ifade etti. Bu facianın dünyanın en büyük maden facialarından biri olduğunu dile getiren Çatal, “Kaybettiğimiz madencilerin sayısı 284’ü aşarken, yüzlerce işçi de halen madende bulunuyor. Öncelikle yitirdiklerimiz arasında olan hemşehrimiz Emrullah Armut’a ve tüm madencilerimize Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. 100’ü aşkın yaralımızın da en kısa sürede sağlıklarına kavuşmasını diliyoruz. Yeraltında bekleyen yüzlerce işçimizin de gün ışığına canlı olarak çıkarılabilmesini umut ediyoruz. Facianın nedenine ilişkin iddialar ise kaosa sebebiyet vermektedir. Trafo patlaması nedeniyle facianın yaşandığına ilişkin açıklamalar kafa karışıklığını artırmıştır. Trafoların yüksek güvenlikli standartlara uygun olarak yapılması gerektiği, trafonun patlama ihtimalinin çok düşük olduğu, trafo patlasa dahi yangına karşı izole edilmiş beton korumaya sahip olması gerektiği elimizdeki teknik bilgilerdir. Ayrıca ocakta kullanılan elektrik tesisatının ve ekipmanlarının ATEX sertifikalı exproof (alev sızdırmaz) olması gerekmektedir. Trafoların da exproof d tipi koruma tertibatlı olarak seçilmesi, kuru tip transformatör kullanılması gerekmektedir. Bu bilgiler ışığında trafonun patlaması ve yangın çıkması söz konusu ise bunun bir kaza olmadığını gözler önüne sermektedir. EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil ve EMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş’ın da yer aldığı odamızdan bir heyet, bilgi almak üzere maden ocağına gitmiştir. Madende eski ocak olarak tabir edilen mekânda, kömürün yanması ve geçici göçük meydana gelmesinin ardından işçilerin bulunduğu alanda yoğun karbon monoksit birikmesi olduğu yönünde bilgiler bize ulaşmıştır. Ayrıca hava tahliye sisteminde aksaklıklar olduğu, mekanik olarak yönlendirme yapıldığı, otomasyon sisteminin yeterli olmadığı da öğrenilmiştir. Bu büyük facianın ardından tüm sorumluların yargı önüne çıkarılmalı ve ölen madencilerimizin hesabı sorulmalıdır. Hepimizin başı sağ olsun” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.