Emlak vergisine itiraz için son dört gün

Emlak vergisine itiraz için son dört gün

Arazi ve gayrimenkullerin değerleri 4 yıl aradan sonra yeniden güncellendi. Kimi yerlerde Yüzde yüze yakın artışlar nedeniyle emlak vergisinde de büyük artışlar oldu.

Emlak vergileri önümüzdeki yıl için ‘olağanüstü’ oranlarda arttı. Bu durumun nedeni ise arazi, ev veya dükkan değerlerinin 4 yıl aradan sonra yeniden belirlenmiş olması. 2018 emlak vergileri de bu yeni değer üzerinden hesaplandı.
Eğer Takdir Komisyonu’nun belirlediği fiyatlara 4 gün içinde itirazda bulunmazsanız, önümüzdeki yıl emlak vergilerini bu oranlar üzerinden ödeyeceksiniz.

2014-2015-2016 ve 2017 yılı emlak vergileri için baz teşkil eden emlak değerleri 2013 yılında belirlenmişti. Hürriyet’ten Sefer Levent’in haberine göre, 2018-2019-2020 ve 2021 yılı için az teşkil edecek emlak değerleri de Takdir Komisyonları tarafından belirlendi ve belediyelere teslim edildi. Yani herkesin, ister evi, ister arsası, ister dükkanı olsun bunların hepsinin değeri yeniden hesaplandı.

HESAPLAMA NASIL YAPILIYOR?

Ev, daire, dükkân, mağaza vs.nin değeri tespit edilirken; bina maliyet bedeline, “arsa payının değeri de” ekleniyor. Örneğin 600 m2 arsası olan bina da 120’şer m2 ‘lik altı daire varsa, her birinin 120 m2’lik bina değerine, 600/6 = 100 m2’lik arsa değeri de ekleniyor. Arsa büyük, daire sayısı az semt de değerli oldukça, arsa payından kaynaklanan emlak vergisi de artıyor. Duruma göre, binanın değeri toplamda yüzde 50-100 veya daha fazla artıyor. Yeni inşa edilen binaların ise emlak vergisi, binde 6 (ya da 3) oranında hesaplanan arsa payı vergisinden düşük olamıyor.

MAHKEME KARARI TÜM MAHALLEYİ BAĞLIYOR

EĞER bir işyeri, ev sahibi emlakının bulunduğu muhitle ilgili emlak değerlerinin yanlış veya fazla hesaplandığı iddiasıyla mahkemeye başvurur ve mahkeme tarafından haklı bulunursa deyim yerindeyse bütün mahallenin, cadde veya sokağın kaderini değiştiriyor. Mahkemenin yeniden belirlediği birim değer üzerinden o kapsamdaki tüm emlakların değeri yeniden hesaplanıyor. Eğer ortada bir mahkeme kararı varsa bundan haberdar olmayan bir mükellef örneğin bir önceki vergi ödemesini 5 bin lira olarak gerçekleştirirken bir sonraki ödemesinde 2 bin lira gibi bir sürprizle  karşılaşabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.