El Nusra'dan İdlib'de geri adım

El Nusra'dan İdlib'de geri adım

Türkiye ile Rusya'nın İdlib anlaşması için verdiği mühletin dolmasının hemen öncesinde, bölgedeki en güçlü silahlı grup olan El Nusra Cephesi'nden (Heyet Tahrir el Şam) anlaşmaya uyma sinyali geldi. Ancak örgüt, silah bırakmayacağını vurguladı.

İdlib’de Türkiye ile Rusya’nın uzlaşmasıyla kurulması planlanan silahsız bölge için silahlı isyancılara verilen mühlet bugün (15 Ekim) dolarken, bölgedeki en büyük silahlı grup olan ve anlaşmaya uyması kritik görülen Heyet Tahrir el Şam’dan (HTŞ- eski adıyla El Nusra) ilk kez ‘olumlu’ sinyal geldi.

Örgüt dün gece yaptığı açıklamada, silahlarını teslim etmeyeceğini vurgulasa da çekilme sinyali verdi.

‘Tavrını görüş alışverişine vakit ayırdıktan sonra belirlediğini’ belirten HTŞ, anlaşmaya uyacağını açıkça beyan etmemekle beraber, ‘kontrol ettiği bölgedeki halka güvenlik sağlamaya çalışacağını ve bu bölgeyi koruma yönündeki çabaları takdir ettiğini’ belirtti. Reuters ajansının Türkiye’ye atıf yapıldığını belirttiği cümlede, “Ülke içinde ve dışında, kurtarılmış bölgeyi korumaya, işgal edilmesini ve burada katliamlar yapılmasını engellemeye çalışanların çabalarına değer veriyoruz” denildi.

Açıklamanın devamında Rusya’ya şüphe ile yaklaşıldığı vurgulandı; “Fakat aynı zamanda, Rus işgalcinin numaralarına ve niyetlerine inanılmasına karşı da uyarıda bulunuyoruz” denildi. Örgüt, ‘kendisine yardıma gelen yabancı savaşçıları unutmayacağını’ da belirtti.

HTŞ’nin açıklamasında, ‘cihada son verilmeyeceği veya silahlarını teslim etmeyeceği’ de vurgulandı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.