Ehmed: İkinci tur görüşmelerde yer alacağımız sözü verildi

Ehmed: İkinci tur görüşmelerde yer alacağımız sözü verildi

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı İlham Ehmed, "Biz ve Suriye'nin demokratik güçleri bu görüşmelerde yer almadığı müddetçe bu görüşmelerden sonuç çıkması imkansız" dedi.

Suriye sorununun çözümü için Cenevre'de gerçekleştirilen görüşmeler sonuçsuz kalarak ertelendi. 25 Şubat tarihine ertelendiği belirtilen görüşmelerin ilk turunda muhalefet ile Suriye rejimi bir araya gelmeden sona ermiş oldu. Görüşmelere dahil edilmeyen PYD ve Demokratik Suriye Meclisi yetkilileri yaptıkları ilk değerlendirmelerde yer almadıkları görüşmelerin sonuç vermesinin mümkün olmadığını dile getirmişti. 

'Görüşmelerin sonuçsuz kalması bizi doğruladı

Görüşmelerin ertelenmesi ve 25 Şubat'ta yapılması beklenen yeni oturumları değerlendiren Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı İlham Ehmed, görüşmelerin sonuçsuz kalarak ertelenmesinin şaşırtıcı olmadığını söyledi.

"Zaten bu görüşmeler çözüme yönelik gerçekleşmemişti" diyen Ehmed, "Biraraya getirilen bu güçlerin bazı hesapları vardı ve bu hesapların netleştirilmesi için bu görüşmeler yapıldı. Zaten ilk görüşmelerde heyetler bile biraraya gelmedi, sadece BM temsilcisi sayın Mistura arabuluculuk yaptı" dedi. 

İki tarafında çözüm niyeti yok

Masaya çağrılan muhaliflerin müzakerelere başlamak için bazı şartlar öne sürdüğünü belirten Ehmed, bunun da görüşmeleri tıkadığını belirterek, "Zaten iki taraf da sorunun çözümü niyeti ile oturmuyorlar bu görüşmelere. Her iki tarafın da savaşın durması ve bir ateşkese niyeti yok. Muhalefet zaten rejime göre bu görüşmelere oldukça dezavantajlı bir durumda oturdu. Rejimin de sorunun çözümüne niyeti yok. Misturanın kendisi görüşmeler boyunca bombardımanların durduramaladığını söyledi" diye konuştu. 

Başarısızlıklarını ilan etiler

Ehmed bu yöntemle sorunun çözümünün mümkün olmadığını dile getirerek, "Zaten bu yüzden demokratik Suriye güçleri bu müzakerelerden uzak tutuldu. Kürtlerin ve demokratik suriye güçlerinin uzaklaştırılması çözümsüzlüğün göstergesiydi. Aslında ilk günden başarısızlıklarını ilan etmiş oldular" dedi. 

Ehmed, bu süreç boyunca görüşmelerinin sürdüğünü ve diğer kesimlerinde kendileriyle görüş alış verişinde bulunduğunu belirterek, Kürtlerin ve Suriye Demokratik Muhalefeti'nin bu görüşmelerin 2'inci turuna katılması için kendilerine söz verildiğini belirtti.

Ehmed, "Ancak biz kendimizi bu sözlere bağlamıyoruz. Kendi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz ciddiyiz ve sorunun çözümünü istiyoruz. Biz o masaya oturduğumuzda çözüm için oturacağız. Zaten tek çözüm önerisi olan güçte biziz. O yüzden çözüm istedikleri zaman bizi davet edeceklerini düşünüyorum" dedi. "Biz büyük başarılar getirebilecek bir gücüz" diyen Ehmed, "Bunu görüşmelerin tarafları da biliyor. Bize de o şekilde yaklaşıyorlar zaten" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.