Eğitim Sen: Sözlü sınavlarla siyasi kadrolaşmanın önü açılıyor

Eğitim Sen: Sözlü sınavlarla siyasi kadrolaşmanın önü açılıyor

Eğitim Sen, sözleşmeli öğretmen uygulaması ile, öğretmenlerin iş güvencesinin ortadan kaldırıldığını belirtti.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), 2016-2017 eğitim-öğretim yılının ilk yarısını değerlendirdiği bir rapor hazırladı.

Evrensel gazetesinin haberine göre, eğitimin giderek ticarileştiği belirtilen raporda, bu yıl 1472 eğitim kurumunun özel okula dönüştüğü aktarıldı. 4+4+4 uygulamasından sonra ise özel okul sayısının 10 kat arttığına dikkat çekildi.

İHRAÇ EDİLEN ÖĞRETMENLERİN NE İLE SUÇLANDIĞI BELİRSİZ’

Raporda, darbe girişiminin ardından 30 bin 470 öğretmenin, ne ile suçlandığını belli olmadan ihraç edildiğini belirtildi. 24 bin 490 öğretmenin açığa alındığına dikkat çekilen raporda, açığa alınan öğretmenlerin 16 bin 759’unun görevlerine iade edildiği hatırlatıldı.

Raporda, OHAL ve KHK uygulamalarının eğitim alanında önemli değişikliklere neden olduğuna değinildi. Eğitim öğretim yılının ilk haftasında yapılan “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma” sunumları ve “15 Temmuz” temalı oyun ve yarışmaların, öğrenci gelişimleri açısından sakıncalı olduğu savunuldu.

‘ÖĞRETMENLERİN GÜVENCELİ İSTİHDAMINI ENGELLEDİ’

Raporda, “sözleşmeli istidam” uygulaması ile, öğretmenlerin güvenceli istihdamını engellediği ifade edildi. 2016 Eylül ayı sözleşmeli öğretmenlik mülakatında soruların ise, öğretmenlikle ilgisi olmadığı vurgulandı.

Raporada, “Sözlü sınavlarla siyasi kadrolaşmanın önü açılıyor, iktidarın dünya görüşüne uygun olanlar sürekli başarılı olurken, iktidarla aynı görüşe sahip olmayan adaylar eleniyor ya da saf dışı bırakılıyor” denildi.

‘ÖZEL OKUL SAYISI 10 KAT ARTTI’

Devlet okulları acil ödenek beklediği belirtilirken, MEB’in öğrencileri özel okullara yönlendirmesi eleştirildi. Raporda, kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması ile özel okulların devlet okullarına oranının yüzde 20’ye çıktığı aktarıldı.

Bu yıl, 1472 eğitim kurumunun özel okula dönüştüğüne dikkat çekilirken, 4+4+4 uygulamasının özel okul sayısının 10 kat, özel okula giden öğrenci sayısının ise 12 kat artmasına neden olduğu kaydedildi.

‘EVRİM TEORİSİNİN ÇIKARILMASI SKANDAL’

MEB tarafından hazırlanan ve 2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanacak müfredat taslağı da değerlendirildi. Raporda, taslak programlara hazırlanırken, iktidardan farklı düşünen; akademisyenlerin, bilim insanları ve sendikalardan görüş alınmadığı belirtildi.

Sadeleşme gerekçesiyle bilim, felsefe, tarih ve sanat derslerinin “hedef alındığı” öne sürülürken, dini ve milli ögelerle donatılmış müfredat oluşturulmak istendiği ifade edildi. Raporda, Evrim Teorisi’nin biyoloji kitaplarından çıkarılmasını “skandal” olarak nitelendirildi.

OKUL SAYISI ARTTI, ÖĞRENCİ AZALDI 

Geçtiğimiz eğitim öğretim yılı ile karşılaştırıldığında okul sayısının 251 arttığı aktarılırken, öğrenci sayısının 15 yıl içinde ilk kez 39 bin 153 azalmış olduğu kaydedildi. Geçen yıl 555 bin 870 olan öğrenci sayısı bu yıl 516 bin 717’ye gerilemiş durumda.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.