Eğitim kurumlarındaki cinsel istismar Meclis’e taşındı

Eğitim kurumlarındaki cinsel istismar Meclis’e taşındı

HDP Adana Milletvekili Beştaş, okul ve eğitim alanlarında yaşanan cinsel istismar ve uygulanan yaptırımları Bakan Avcı’ya sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adana’da özel bir etüd merkezinde yaşanan cinsel tacize ilişkin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Önergede, Çukurova’da özel bir etüd merkezinde Türkçe öğretmeni F.M’nin, 2 kız öğrenciye cinsel istismarda bulunduğunu belirten Beştaş, olayın, rehber öğretmenin, öğrencilerin son dönemlerde başarılarının düşmesinden şüphelenmesi üzerine ortaya çıktığını ifade etti.

F.M. adlı öğretmenin öğrencilere TEOG’u kazanabilmeleri için kendileriyle özel ilgilenmek istediğini söyleyerek, taciz içerikli mesajlar gönderdiğini belirten Beştaş, velilerin şikayeti üzerine gözaltına alınan F.M’nin, ifade işlemlerinin ardından adli kontrol uygulanarak serbest bırakıldığını kaydetti.

Sorular

Beştaş, Bakan Avcı’ya şu soruları sordu:

* Yakın zaman önce Kayseri ilinde lise öğrencisi C.B.K.’nın öğretmeni tarafından uğradığı cinsel istismara üzerine intiharı gündeme gelmiş olup eğitim kurumlarında öğretmen ve idareciler tarafından yaygınlaşan cinsel istismar vakıalarına ilişkin son on yıl içerisinde kaç şikâyet başvurusu aldınız?

* Cinsel istismar uyguladığı iddiasıyla son on yıl içerisinde şikâyet edilen kaç öğretmen hakkında idari soruşturma başlatılmıştır? Kaç kişi hakkında cezai ve idari yaptırım uygulanmıştır? Uygulanan idari yaptırımların türleri nedir? Kaç öğretmen meslekten yasaklanmıştır?

* Bakanlığınıza bağlı eğitim kurumlarında gerçekleşen cinsel istismar vakıalarına dair bugüne kadar ne tür önlemler alınmıştır? Alınan önlemlerin yetersiz kalmış olmasının nedeni nedir?

* Öğretmenlere dair adli ve idari yaptırımların yetersiz olduğunu düşünüyor musunuz? Cinsel istismar vakıalarında öğretmenlere yönelik uygulanan cezasızlık politikasının bu sorunsalın çözülmemesinde etken olduğunu düşünüyor musunuz?

* F.M.’nin öğrencilere göndermiş olduğu mesaja dair yapmış olduğu savunmasında ‘Onlar benim çocuklarım gibi, sınavı kazanabilmeleri için motive etmek istemiştim.’ şeklindeki ifadelerine itibar edilecek midir? Yoksa bu hususun araştırılması ve öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik bir çalışma yürütülecek midir?

* Okullarda bizzat öğretmenler tarafından gerçekleşen cinsel istismar vakıalarının önlenmesine dair ne tür önlemler alınacaktır?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.