Ege'nin karaya 'sessiz' vuran çocukları...

Ege'nin karaya 'sessiz' vuran çocukları...

Aylan Kurdi'nin cansız bedeni, 2 Eylül'de Bodrum sahiline vurduğunda adeta yer yerinden oynadı.

Aylan Kurdi’nin 2012’de Kobani’de başlayan hayatı 2015 sonbaharında Bodrum’da sona erdi... Tatilcilerin bir kısmının, "Ege’nin en güzel günleri" olarak kabul ettiği günlerde...

O yüzüstü fotoğraf hepimizi ters yüz etti. Sonra gene kulaçladık dağları denize dik uzanan ve sahiline ölü çocuklar vuran Ege mavisini… Serindi, güzeldi, işlerimiz çok yoğundu, yıllık iznimize o vakte denk gelmişti ve dünyadaki tüm yanlışları da biz düzeltemezdik! Kimimiz onun gibi yüzüstü bazılarımız da sırtüstü bıraktık kendimizi onun kendini bıraktığı yere...

Aylan Kurdi’nin ölümünden sonra adeta dünya ayağa kalktı: 

* Budapeşte'de bekleyen Suriyeli ve Afgan mülteciler Almanya ve Avusturya'ya doğru yürümeye başladılar. Almanya ve Avusturya gelen mültecilere sınırlarını açtı.

* U2 grubu Torino'da verdiği konserlerinde ‘In the Name Of Love’ şarkısının sözlerini değiştirdi ve “Bir adam dikenli tel çitine takılır. Bir çocuk boş bir sahilde mahvolur” eklinde söyledi. Bono konserde seyircilere "Kalbi ve sınırları merhamete kapalı bir Avrupa mı yoksa kalbini açan bir Avrupa mı” diye sordu.

* İngiltere Başbakanı David Cameron 20 bin mülteci daha kabul edebileceklerini açıkladı.

Aylan kendi ölümüyle, hiç tanımadığı insanlara daha iyi yaşama şansı vermiş, görmezden gelinen göçmen sorununun tüm dünyada görülmesini sağlamıştı.

Sonra sahillerimize ölü çocuklar vurmasına alıştık... 24 Aralık’ta Dikili’den Yunanistan'ın Midilli Adası’na geçmek isterken hayatlarını kaybeden 18 kişi ve 6’sı çocuk...

5 Ocak 2016’da ‘Ayvalık ve Dikili’de hayatlarını kaybeden 33 insan. Alabora olan bottan Türk ve Yunan sahil güvenlik ekiplerince kurtarılan göçmenlerden Khalid isimli 2 yaşındaki çocuk hipotermiye girerek öldü. Nilgün Kaya’nın haberinden Altınova’da kıyıya vuran 18 kişinin detaylı bilgisine ulaşabildik. 2 kız çocuk, 5 erkek çocuk, 6 yetişkin erkek ve 5 kadın hayatını kaybetmişti. Kadınlardan biri 6 aylık hamileydi.

Ve son olarak geçtiğimiz cuma Çanakkale Ayvacık’ta 3’ü çocuk, 1‘i kadın 4 kişi... Ve artık tümden isimsizlerdi.

Ege’de ölen tüm çocukların adı Aylan’dı artık! Diğerlerinin sesi hiçbirimize ulaşmadı… Artık BM’nin de U2’nun da David Cameron’un da ve nihayetinde bizim de onlarla ilgili söyleyecek bir sözümüz yoktu. Onlar Türkiye sahillerinin sükûtla ölen çocuklarıydı! Gazete ve haber sitelerindeki yerleri ve süreleri günden güne azalan, biri anne karnında olmak üzere, bilebildiğimiz kadarıyla en az 19 çocuk!

ÜMİT BUGET / RADİKAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.