Ege’deki NATO misyonu genişletilecek

Ege’deki NATO misyonu genişletilecek

NATO sığınmacı akınına karşı Ege Denizi’ndeki misyonunu genişleteceğini açıklarken, İngiltere de Kraliyet Donanması’na ait bir gemiyle NATO misyonuna katılacağını duyurdu.

Haber ajansı AP’ye konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg said, Ege Denizi’nde keşif çalışmalarını artıracaklarını belirterek “Elde ettiğimiz bilgiyi Türkiye ve Yunanistan sahil güvenlik yetkilileri ve ‘AB sınır güvenlik kurumu) Frontex ile paylaşacağız” dedi.

Ege Denizi’nde 11 Şubat’ta konuşlandırılan Türkiye, Alman ve Kanada gemilerine Yunan gemilerinin de eklendiğini ve Fransa’nın da bölgeye bir gemi göndereceğini kaydeden Stoltenberg, bazı NATO gemilerinin de Doğu Akdeniz’de konuşlandırılacağını bildirdi.

İNGİLTERE DE EGE DENİZİ’NE GEMİ GÖNDERECEK

İngiltere Başbakanı David Cameron da, yaptığı açıklamada, ülkesinin Ege Denizi’ne bir amfibik gemi, bir helikopter ve iki sahil güvenlik botu göndereceğini belirtti. Cameron, “Kaçakçıların önüne geçmeli ve insanların çaresizce derme çatma botlarla bu sonuçsuz ve tehlikeli yolculuğa çıkmasını önlemeliyiz. Bu nedenle NATO misyonu çok önemli” ifadesini kullandı.

NATO, Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa’ya sığınmacı akınını önlemek üzere Ege Denizi’ne devriye gemileri gönderme kararı almıştı. Anlaşmaya göre, Ege Denizi’nden kaçak geçtiği tespit edilen sığınmacıların Türkiye’ye iade edilmesi öngörülüyor. Öte yandan AB ve Türkiye’den yetkililer, sığınmacı akınını önlemek üzere varılan anlaşmanın ayrıntılarını görüşmek üzere bugün Brüksel’de bir araya geliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.