Dünya basını: Barzani güçlü döndü

Dünya basını: Barzani güçlü döndü

Dünyanın önde gelen medya kuruluşları, Irak ve Kürdistan Parlamento seçim sonuçlarında, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesud Barzani’nin önceki dönemlere göre başarıyla ve daha güçlü bir şekilde çıktığına yer verdi.

30 Eylül’de yapılan Irak Kürdistan Bölgesi Parlamento seçimlerinin sonuçları bölgenin yanı sıra dünya basınının da gündemine oturdu.

Fransız haber ajansı AFP, “Irak ve Kürdistan seçimlerinde Barzani, başarıyla dönüyor” bağlıklı haberinde, Mesud Barzani’nin 12 Mayıs’ta gerçekleşen Irak Parlamento seçimleri ile 30 Eylül’de gerçekleşen Kürdistan Parlamento seçimlerinin ardından önceki dönemlere göre daha güçlü olduğuna yer verildi.

Haberde, şöyle denildi:

“KDP, Kürdistan Parlamentosu’nda 111 sandalyeden 45’ini elde etmesiyle Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) gerek duymadan hükümeti kurabilecek durumdadır. Bununla birlikte Irak genelinde seçimlere parti olarak katılan KDP yine kayde değer bir başarı elde ettiği için de yeni kurulacak hükümette bakanlıkların alınması konusunda oldukça avantajlı bir konumdadır.”  

Reuters haber ajansı da haberinde, KDP’nin 45 sandalyeyle seçimleri açık farkla önde kazandığına işaret ederek, referandumun ardından yapılan ilk seçim olduğu ve bu durumun Kürdistan’da güç dengesinin değiştirebileceği vurgulandı.

Kürdistan Bölgesi’ndeki muhalefetin zayıf olduğu belirtilen haberde,“Seçim sonuçları muhalefetin zayıf olduğunu ve KDP ile KYB’nin iktidarı paylaşma konusunda yapılan anlaşmayı uzatabilir. Ancak KDP’nin Kürt siyasetindeki yeri daha güçlü ve etkili olacaktır” denildi.

Asocciated Press (AP) ise, geçen yıl gerçekleşen referandumun öncülerinden olan KDP’nin 45 sandalye almasına dikkat çekildi.

Türkiye merkezli Anadolu Ajansı (AA), France 24, Press TV ve İran merkezli medya kuruluşları da Kürdistan Parlamentosu seçimlerine önemli yer verdi. (Rudaw)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.