Dora, Suriyeli mülteciler için Meclis Araştırması istedi

Dora, Suriyeli mülteciler için Meclis Araştırması istedi

Mardin Milletvekili Erol Dora, Suriye'deki iç savaştan dolayı Türkiye'ye sığınan mültecilerin yaşam koşullarını araştırılması ve çözüm geliştirilebilmesi için Meclis Araştırması talep etti.

ANKARA - Milletvekili Erol Dora, Meclis Araştırması talebiyle verdiği önergesinin gerekçesinde Suriye'de Mart 2011'de başlayan çatışma ortamından dolayı yaklaşık 1 milyon kişinin Türkiye'ye sığındığına dikkat çekti.

Önergede, "Türkiye'ye sığınan Suriye vatandaşlarının, barınma, sağlık, eğitim, çalışma, can güvenliği başta olmak üzere birçok problemle karşı karşıya oldukları bilinmektedir. Ayrıca sığınmacıların çoğunluğunu kadınlar ve çocukların oluşturduğu verisi de dikkate alındığında trajedinin boyutlarının daha geniş olduğu görülmektedir" diye belirtildi.

Dora, Türkiye’ye sığınmış Suriye’li insanların sayıları ve sığınan nüfusun demografik özelliklerinin tespitinin, yaşanan sorunlara dair öngörüler ve sağlıklı planlamalar ve çözümler üretilebilmesi açısından önem arzettiğini kaydetti.

"Sığınmacılardan kapmalarda barınanlarla kamp dışında yaşamını sürdürenlerin yaşam koşullarının araştırılması, mevcut sorunların ve ortaya çıkabilecek sorunların tespiti ve buna ilişkin sağlıklı araştırmaların yapılması gerekmektedir" diyen Dora, şöyle devam etti:

"Sığınmacıların barınma, eğitim (okul öncesi, ilköğretim, lise, üniversite) sağlık koşullarının ve imkanlarının, sorunların ve ihtiyaçların araştırılması, tespiti, çalışma durum ve imkanlarının tespiti ayrıca büyük bir öneme sahiptir.

Ayrıca sığınmacıların yaşadıkları suistimallerin  (güvencesiz ve ucuza çalıştırılma, fuhuş, dilencilik, suça itilme vs. sosyoekonomik yoksunluk neticesi yaşanan vakalar) araştırılması ve tespit edilmesi de Türkiye’nin birçok yerine dağılmış vaziyette bulunan sığınmacılar ve ülkemiz yurttaşları açısından önemli bir husustur."

Sağlığa erişim imkanları ve bu alandaki sorunların da araştırılmasını isteyen Dora, şunları ekledi: "Sığınmacılarla ilgili entegrasyon programlarının durumu, devlet kurumlarının konuyla ilgili uygulamaları, önlemleri, öngörüleri ile özel kuruluşlar ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin konuyla ilgili mevcut çalışmaları ve öngörülerinin araştırılması, ayrıca Suriyeli sığınmacıların etnik köken ve/veya inançları bakımından maruz kaldıkları problemlerin araştırılması, Suriyeli sığınmacıların kendilerinin de dinlenerek sorunların ve çözüm önerilerinin kapsamlı bir biçimde ele alınması gerekmektedir. Sığınmacıların Sriye’de yaşanan savaş ve çatışma koşullarından kaçarak ülkemize sığınmaları mevcut haliyle kendilerini dezavantajlı bir konuma sokmuşken, sığındıkları ülkede yaşadıkları ve yaşayacakları her türlü problem, bu dezavantajlı durumlarının katmerlenmesine neden olmaktadır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.