'Dokunulmazlıkların kaldırılması' teklifi yarın Meclis'te

'Dokunulmazlıkların kaldırılması' teklifi yarın Meclis'te

Meclis'e getirilen Anayasa değişikliği teklifinin ilk oylaması yarın gerçekleşecek.

AKP'nin "dokunulmazlıkların kaldırılması" için Meclis'e getirdiği Anayasa değişikliği teklifi, yarın Meclis Genel Kurulu'na getirilerek, ilk tur oylaması yapılacak. Anayasa'ya geçici madde eklenmesine ilişkin teklifin ikinci tur görüşmesi ise 20 Mayıs Cuma günü yapılacak.

Anayasa değişiklik teklifi, İçtüzüğe göre diğer tasarı ve tekliflerden farklı şekilde görüşülüp, gizli oylamayla kabul ediliyor. Teklifin ilk tur görüşmelerinde maddeler üzerinde en fazla 7 değişiklik önergesi verilecek. Her değişiklik önergesi, ayrı ayrı görüşülerek oylanacak.

Teklifin birinci ve ikinci tur görüşmeleri arasında en az 48 saat geçme zorunluluğu bulunuyor. Anayasa değişiklik teklifinin iki tur görüşmelerinde maddelere geçilmesi, maddeler ve tümü üzerinde toplam 6 kez gizli oylama yapılacak. Birinci tur görüşmede maddelere geçilmesi ve iki madde üzerinde 3 oylama, ikinci turda ise iki madde ile teklifin tümü üzerinde 3 oylama yapılacak. Verilecek değişik önergelerinin kabul edilecek olması halinde gizli oylama yapılacak, oylamada 330 oy aranacak.

Süreç nasıl işleyecek ?

Anayasa değişiklik teklifleri için Genel Kurul'a oy kabinleri yerleştirilecek. Birinci turda teklifin maddeleri oylanacak, ikinci turda maddelerin yanı sıra teklifin tümü üzerinde oylama yapılacak. 
Maddelerin veya teklifin tümü üzerindeki oylama sonucunda kabul oyu 330'un altında çıkması halinde teklif düşmüş olacak. Teklifin 330 ila 367 arasında bir oyla kabul edilmesi halinde ise teklif halkoyuna sunulmak üzere Cumhurbaşkanı'na gönderilecek. Şayet oylamada 367'den fazla kabul oyu çıkması halinde onaylanması ve Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere Cumhurbaşkanı'na gönderilecek. Teklifte kritik oylama, ilk turda maddelere geçilmesi üzerinde olacak. İlk gizli oylama, teklifin kabul edilip edilmeyeceğini, hangi oy aralığında sonuçlanacağının ipucunu vermiş olacak.

HDP'de boykot yok

AKP'nin teklifini "darbe" olarak değerlendiren HDP, boykot etme seçeneğini uzun süre tartıştı. Ancak MYK üyeleri ve milletvekilleriyle yapılan toplantılarda tüm seçenekler masaya yatırıldı. Masadaki seçeneklerden birisi de oylamayı boykot etme ve oylama sırasında Genel Kurulu terk etmek idi. Fakat görüşmelere ya da oylamaya katılmamanın diğer partililerden ret oyu vermeyi düşünen milletvekillerini etkileyebileceğinden hareketle yarınki görüşmeye birinci tur oylamaya katılım sağlanacak. 

HDP, halktan aldığı önerileri masaya yatırıyor

Hafta sonu 11 ayrı kentte 68 merkezde "Demokratik Siyaset Buluşması" ile halka bir araya gelen ve AKP'nin teklifini seçmenleriyle tartışan HDP, buradan çıkan görüş ve önerileri de bugün son kez masaya yatıracak. Milletvekillerinin katılımıyla gerçekleşen bu toplantılardan çıkan sonuçlar bugün toplantıda değerlendirilecek. Bu anlamda halkın bu süreçte HDP'den beklentisi ve "dokunulmazlıkların kaldırılması" konusunda görüşleri ortaklaştırılarak, bu konudaki son karar verilecek. 

Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ başkanlığında gerçekleşecek toplantıya Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ve milletvekilleri de katılacak. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.