Doğu Guta'da ilk anlaşma: Ahrar el Şam çekiliyor

Doğu Guta'da ilk anlaşma: Ahrar el Şam çekiliyor

Suriye'de gözlerin çevrildiği Doğu Guta'da kritik gelişme... Ahrar ül Şam örgütü Doğu Guta'dan çekilmeyi kabul etti.

Suriye’nin Doğu Guta bölgesindeki önde gelen silahlı gruplardan Ahrar el Şam, Rusya’nın arabuluculuk yaptığı bir anlaşmayla çekilmeyi kabul etti. Anlaşmaya göre, örgütün militanları Doğu Guta’nın Harasta bölgesini boşaltıp İdlib’e gidecek.

İki muhalif kaynağın Reuters’a aktardığına göre, Harasta’yı kontrol eden Ahrar el Şam militanları, ülkenin kuzeybatısında silahlı isyancıların kontrolündeki bölgelere güvenli bir şekilde gitme karşılığında silah bırakmayı kabul etti. Kaynaklar, kalmak isteyenlere yetkililerin belirleyeceği uzlaşma şartları doğrultusunda af çıkarılacağını da söyledi.

Anlaşmanın tam olarak ne zaman hayata geçirileceği ise bilinmiyor.

Suriye hükümeti, yıllardır silahlı isyancıların kontrolünde ve ordunun kuşatması altında olan Doğu Guta’ya yönelik harekâta geçen ay hız vermişti. 10 günlük bir süre içinde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği haberi BM’yi harekete geçirmiş; Güvenlik Konseyi ülke çapında ateşkes çağrısı yapan bir karar almıştı.

Suriye ordusu ile müttefikleri şu an Doğu Guta’nun yüzde 70’ini ele geçirmiş durumda. Rusya’nın isyancılara önceki hafta sunduğu güvenli çıkış önerisi ise henüz başka gruplardan karşılık bulmuş değil.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.