Diyarbakır'da kadınlar 'Jin jîyan azadî' sloganlarıyla alanda

Diyarbakır'da kadınlar 'Jin jîyan azadî' sloganlarıyla alanda

Diyarbakır’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında "Direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyoruz" sloganıyla miting düzenlendi.

Diyarbakır’da, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi tarafından “Kadınlar direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyor” şiarıyla düzenlenen mitingin adresi İstasyon Meydanı oldu. Miting alanına saat 12.00’dan sonra geçişlere izin verildi. Geçişlere izin verilmesinin ardından kadınlar kortejler halinde alana girdi.

“Kadın cinayetleri, taciz ve tecavüzler politiktir, hakikat ve adalet için direnişteyiz, doğanın ve kadının özgürlüğü için ekolojik yaşamı savunuyoruz, mücadele seninle başlar, direnişi örgütle” pankartlarının yer aldığı miting alanında kadınlar zılgıt ve ezgilerle halaylar çekerken sık sık “Jin jîyan azadî” (Kadın yaşam özgürlük) sloganı yükseldi.

Açılışı, 8 Mart Tertip Komitesi’nden Adalet Kaya yaptı. Bir yıldır yürüttükleri çalışmalarda kadınlar olarak sokaklarda ve alanlarda olacakları sözünü verdiklerini belirten Kaya, bugün o sözün karşılığı olarak 8 Mart alanında olduklarını söyledi. Dünya kadın mücadelesini büyüten bütün kadınları selamlayan Kaya, “Özgürlük uğruna yaşamını yitirenleri, sürgünde olan, tutuklanan kadınlara selam olsun. Savaşa karşı, sömürüye karşı sesimizi yükseltmek için alanlardayız. En büyük gücü biz kadınlar yaratacağız” dedi. 

KIŞANAK’TAN MEKTUP

Kandıra Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Gülten Kışanak’ın kadınlara gönderdiği mektup okundu. Mektubunda tüm kadınları selamlayan Kışanak, “Şimdi 8 Mart’a yakılan özgürlük ve eşitlik meşalesini Newroz’la buluşturarak barışa giden yola köprü kurma zamanı. Bizler de tutsak alınamayan kadınlar olarak zılgıtlarımız, stranlarımız ve halaylarımızla birlikte sizlerle alanlarda olacağız. Tarihi bir sürecin içinden geçerken, büyük Ortadoğu kaosunda faşizme karşı en büyük ve öncü savaşın sahibi kadınlar devrimi emziriyorlar. Kadınların bedeninde devrim gün be gün büyüyor ve yayılıyor. Devrimlerin sonunda en kutsal huzur direnenlerin olur. En büyük utanç ise direniş kalelerinde olmayanların. Kadınlar olarak özelde zulmün cenderesinde kalmış Kürt kadınları olarak en kritik aşamada inisiyatif geliştiriyoruz ve görev üstleniyoruz. Bu vesileyle inanarak direnen, bedel ödeyen, başta Barış Annelerimiz, beyaz tülbentli analarımız, çocuk yoldaşlarımızın, tüm kadın yoldaşlarımızın bir kez daha selamlarken, dirençli, onurlu ve duyarlı halkımızı direnişin etrafında kenetlenmeye ve zaferde buluşturmaya çağırıyoruz” dedi.

Miting, MA Müzik Kadın Grubu’nun stranlarıyla devam etti.

690x450nc-dyb-08-03-2020-kadinlar-miting-basladi20.jpg

690x450nc-dyb-08-03-2020-kadinlar-miting-basladi3.jpg

690x450nc-dyb-08-03-2020-kadinlar-miting-basladi4.jpg

690x450nc-dyb-08-03-2020-kadinlar-miting-basladi-1017.jpg

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.