Diyarbakır’da Geçmişten Günümüze Kadın Belediye Başkanları Buluşması

Diyarbakır’da Geçmişten Günümüze Kadın Belediye Başkanları Buluşması

Türkiye’nin dört bir yanındaki AKP, BDP, CHP ve MHP’den seçilen kadın başkanlar Diyarbakır’da buluştu.

Üç gün sürecek 'Geçmişten Günümüze Kadın Belediye Başkanları Buluşması' etkinliğinde konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, kadın mücadelesinin siyasetler üstü olduğunu belirterek, “Kız kardeşlik hukukunu her şeyin üstünde tutmalıyız” dedi.

Yerel siyasette kadının güçlenmesi, kadın belediye başkanlarının çalışmalarının görünür kılınması, farklı bakış açılarının ürettiği hizmet deneyimlerinin paylaşılması amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) ev sahipliğinde üç günlük 'Geçmişten Günümüze Kadın Belediye Başkanları Buluşması' düzenlendi.

Üç gün süren buluşmada yerel yönetimlerde eşbaşkanlık sistemi, toplumsal barışın inşasında siyasetteki kadının rolü, kadın doğa buluşmasındaki etkiler gibi konuların tartışılacağı ve üçüncü gününde Midyat ile Hasankeyf gezileri düzenleneceği belirtildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Resepsiyon Salonu’ndaki buluşmaya Kırklareli’nden Konya’ya, İzmir’den Aydın’a, Batman’dan İstanbul’a, Muğla’dan Bartın’a, Van’a kadar Türkiye’nin dört bir yanından AKP, BDP, CHP ve MHP’den seçilen veya önceki dönem başkanlık yapan kadın başkanlar katıldı.

Birlikte hatıra fotoğrafı da çeken kadın başkanlar Soma’da yaşamını yitiren işçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Daha sonra açış konuşması yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, iş cinayetlerine karşı toplumsal tepkinin bir vicdan konusu olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’nin vicdanı bu konuya olan hassasiyetini gösterebilirse biz iş cinayetlerinin önüne geçebiliriz. dedi. Kışanak, Soma’da yaşananlardan dolayı doğal olarak protestoların olduğunu ve bu protestoların yaşandığı İstanbul’da ne yazık ki genç bir insanın yaşamını yitirdiğini belirtti ve “Bunların olmasını asla istemiyoruz. Toplantı ve gösteri yapma hakkı en demokratik haktır. Buna devlet otoritesinin riayet etmesi gerekir” dedi.

Kadının yerel yönetimlerdeki gücüne güç katacak bir buluşma geldikleri için tüm başkanlara teşekkür eden Kışanak, kadınlar bulundukları her alanda hayata, siyasete, yerel yönetimlere daha güçlü katılabilirse daha demokratik, barışçıl bir toplumun inşa edileceğini söyledi. Kışanak, toplantının gerçekleşmesinde ısrar ve öncülük eden İzmir Seyrek önceki dönem Belediye Başkanı Nurgül Uçar’a teşekkür ederek, “Tüm Türkiye’ye şunu ifade etmek istiyoruz, biz sadece kadınların hakları için değil, kadınları sadece bir adım ileri taşımak için değil, bir bütün olarak toplumumuzu, halkımızı daha ileriye taşımak için mücadele ediyoruz. Kadını ikinci sınıf gören sosyal ve ekonomik olarak da daha alt basamaktakileri de ikinci sınıf olarak görüyor. Biz kadın bir bütün egemenlik hiyerarşisine karşı mücadeleyi yürütüyoruz. O basamağın en altında kadınlar olduğu için kadınları o basamakların üstüne çıkma mücadelesi bir bütün olarak toplumun demokratik dönüşümüne katkı sunacaktır. Bu anlamda ben tüm Türkiye’nin de kadınların özgürlük ve eşitlik arayışını böyle anlaması ve sahip çıkması gerektiği çağrısını yapmak istiyorum” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Kışanak Diyarbakır’dan Türkiye’ye verdikleri fotoğrafı ise “Kadınların özgürlük, eşitlik ve adalet arayışı ve mücadelesi partiler üstü, siyasetler üstü bir program” olarak tarif etti. Farklı siyasetlerde var olmaya çalışmış, mücadele etmiş, yerel yönetimlerde görev almış, belediye başkanlığı yapmış ve belediye başkanlığı yapan kadınlarla bir arada olduklarını ifade eden Kışanak “Burada bulunan her bir kadın arkadaşımız bu toplantının ev sahibidir, öznesidir, bu toplantısının gidişatına karar verecek iradeyi temsil eden kadın arkadaşlarımızdır” diye konuştu.

"MUTLAKA KALICI BARIŞI GETİRECEĞİZ"

Buluşmada her bir kadın başkanın kendi deneyimini paylaşacağını ifade eden Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak şöyle devam etti:

“Bu topraklara kalıcı barış gelecekse bunu kadınlar sağlayacaktır. Kadınların yüreğindeki saflık, temizlik, kadınların yüreğindeki acıları ortaklaştırma arzusu ve kadınların yüreğindeki başarabiliriz umudu yan yana gelince bizi barışa taşıyacaktır. Kadınlar ne yaşarlarsa yaşasınlar umutlarını yitirmiyorlar. Bu toplantıdan aynı duygularla ayrılacağımıza inanıyorum, bu topraklara mutlaka ama mutlaka kalıcı barışı getireceğiz. Tüm renklerimiz, farklılıklarımız yan yana barış içerisinde eşitlik hukuku ile demokratik bir yaşamı inşa edebilirler. Kimliklerimiz farklı olabilir, dillerimiz farklı olabilir yaşadıklarımız farklı olabilir, ama bence gelecek arzumuz aynı noktada kesişiyor. Biz daha iyi bir gelecek arzu ediyoruz.”

Daha sonra bir konuşma yapan İzmir Seyrek önceki dönem Belediye Başkanı Nurgül Uçar, kendi deneyiminden söz etti. Uçar, kadın belediye başkanının olduğu yerde hırsızlık olmadığını, kadın belediye başkanının olduğu yerde haklar, özgürlükler, disiplin, çalışma gibi kavramların oluştuğunu söyledi. 2014’e kadar Türkiye’nin 18 yerel seçim geçirdiğini 31 bin erkek belediye başkanı ile 118 kadın belediye başkanı seçildiğini belirten Uçar, “37 milyon kadın var 84 yılda 118 kadın belediye başkanı seçilmiş” dedi. Önce İzmir’de sonra Ankara’da ardından da Diyarbakır’da buluştuklarını belirten Nurgül Uçar, “Biz dünyanın her yerinde önce kendimizden başlamak üzere haklarımızı istiyoruz, alacağız. Buna çok inanıyoruz” diye konuştu.

Diyarbakır’da Geçmişten Günümüze Kadın Belediye Başkanları Buluşması

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.