Diyarbakır'da Çocuk Hakları Akademisi kuruldu

Diyarbakır'da Çocuk Hakları Akademisi kuruldu

Diyarbakır'da çocuklara yönelik hak ihlallerinin araştırılacağı "Helin Hasret Şen Çocuk Hakları Akademisi" açıldı. Açılışa Helin Şen'in annesi de katıldı.

 Rengarenk Umutlar Derneği (RUMUD) ve Mezopotamya Psikiyatrisiler Derneği (DER-MEZ), çocuk hak ihlallerinin izlendiği, raporlandığı ve görünür kılınmasına dair çalışmaların yürütüleceği "Helin Hasret Şen Çocuk Hakları Akademisi"ni merkez Sur ilçesinde açtı. Açılışa sivil toplum örgütü temsilcisinin yanı sıra kuruma adını veren Helin Hasret Şen'in annesi de katıldı. 

Açılışta konuşan RUMUD Yönetim Kurulu üyesi Zeynep Demir Akçer, Kürt çocuklarının ayrımcılığa uğradığını belirterek,  "Kendini ifade etmeye dönük, oyun hakkına dönük tüm alanlarda Kürt çocukların ayrımcılığa maruz kaldığını görüyoruz. Çocukların oyun oynarken, bakkala giderken, yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirirken yaşam hakları ihlal ediliyor" dedi.
Devletin çocukların yaşam haklarını korumak zorunda olduğunu ifade eden Akçer, oyun alanlarının karakollara dönüştürüldüğünü söyledi. Akçer, Sur'daki sokağa çıkma yasağı döneminde katledilen Helin Hasret Şen’in de bir çocuk olduğunu hatırlatarak, bu nedenle onun adını akademiye verdiklerini vurguladı.

Açılışta konuşan Helin Hasret Şen'in annesi Nazime Şen ise, "Helin Hasret Şen kendi kapısında oynadığı için katledilen çocukların sesi oldu. Helin Hasret Şen, adaletsizliğin ve acı çeken annelerin simgesidir. Yaşanmış acı bir hikayedir. Helin Hasret Şen katledilen bütün çocukların sesidir. Kendi kapısında oynarken katledilen ve ailesini yarım bırakan bir çocuktur” dedi.
Anne Nazime Şen, faili meçhul kalmaması için herkesin Helin Hasret Şen'in davasına sahip çıkmasını istedi. Anne Şen, "Helin Hasret Şen davası bir simgedir, bu davaya sahip çıkarsak başka çocukların ölmesini engelleyebiliriz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından akademinin açılışı yapıldı ve Kürtçe şarkılar söylendi. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.