Diyarbakır Barosu: Halk Sur’u terk etmek istemiyor

Diyarbakır Barosu: Halk Sur’u terk etmek istemiyor

Diyarbakır Barosu, yıkımın sürdüğü Sur’da halkın görüş ve düşüncelerini aldı.

Diyarbakır Barosu, Sur ilçesi Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde yapılan yıkımı karşı halkın görüş ve düşüncelerini almak için yerinde tespit yaptı. Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet, yıkımın yapıldığı mahalleleri gezerek, halkı dinledi.

‘HALK SUR’U TERK ETMEK İSTEMİYOR’

İncelemelerin ardından açıklama yapan Ahmet Özmen, Sur’da bir kaç ailenin birlikte yaşadığını, verilen para ile kentin başka bir yerinde yaşama gibi imkanlarının olmadığını söyledi. Özmen, halkın özellikle burada yapılacak olan evlerin kendilerine tahsis edilmesini istediğini, çünkü burada doğup büyüdüklerini anlattıklarını ifade etti. Halkın Sur’u terk etmemek gibi talebi olduğunu söyleyen Özmen, baro olarak da “kentsel dönüşüme” karşı olduklarını dile getirdi. 

‘TARİHİ OLAN HER ŞEY YIKILIYOR’

Özmen, Sur’un tarihi dokusunun bozulmaması gerektiğini yineleyerek, “Diyarbakır demek Sur demektir. Diyarbakır’ın kalbi Sur’dur. Sur yoksa Diyarbakır yoktur. Yaklaşık 6 yıldır Sur’da çok ciddi yıkımlar gerçekleştirildi. Bugün de ne yazık ki 2 mahallesi yıkıma ekleniyor. Dozerler bir bütün olarak tarihi olan olmayan her şeyi yerinden yıkıyor. Buradaki halkın tepkilerine kulak verilmesini istiyoruz. Bir de buradaki tarihi evlerin yıkılmaksızın bir işlemin sürdürülmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Özmen, elektrik ve sus kesintilerinin de halkı mağdur ettiğini vurgulayarak, uygulamaya son verilmesini istedi. 

‘UNESCO SUR’UN YIKILMASINA SESSİZ KALIYOR’

UNESCO’nun sessizliğine de dikkat çeken Özmen, bu konu hakkında birçok görüşme yaptığını, ancak görüşmelerin sonuçsuz bırakıldığını kaydetti. Özmen, Unesco’nun Sur’un yıkılmasına sessiz kaldığını söyleyerek, baro olarak Sur’un tarihi ve geçmişi ile yaşamına devam etmeleri talebinde bulundu. Özmen, ayrıca halkın görüş ve taleplerini yetkili makamlar ile görüşerek ileteceklerini söyledi.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.