Dışişleri Bakanı: Mazeretsiz Türkiye'ye dönmeyen diplomat sayısı 32

Dışişleri Bakanı: Mazeretsiz Türkiye'ye dönmeyen diplomat sayısı 32

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe soruşturması kapsamında "Toplamda ilk etapta 208 diplomatik kariyer memurunu merkezde görevlendirilmek üzere geri çağırmıştık. Mazeret sunmayarak dönmeyen memur sayısı 32'dir" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"Karşılıklı yatırımları artırma konusunda ciddi bir ilgi var. Bizim de görevimiz iş adamlarına yardımcı olmak. Bölgesel konuları da değerlendirdik. İran'la ticarette 30 milyar dolar hedefimiz var.

Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hem fikiriz. Bazı konularda görüş ayrılığımız oldu, ama yinede ilişkilerimizi kesmedik. Suriye için İran'ın çok önemli bir ülke olduğunu biliyoruz.

Terörle mücadelede PJAK, PKK, DAEŞ'e karşı ortak mücadele etmemiz gerekiyor.

Biz, Bangladeş'te görev yapan 3 memurumuzu geri çağırmıştık. Bunlardan 2 tanesi ABD'ye kaçtı, bir tanesi geri döndü ve görevine başladı. Toplamda ilk etapta 208 diplomatik kariyer memurunu merkezde görevlendirilmek üzere geri çağırmıştık. Mazeret sunmayarak dönmeyen memur sayısı 32'dir. Bu konuda bilgi vermeye devam edeceğiz."

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in konuşmasından satır başları şöyle:

"Türkiye halkını tebrik etmek isterim. Direnişle bölge halklarına darbeye karşı demokrasiyi korumanın önemini gösterdiler. Türkiye halkı demokrasi sembollerinden biri oldu. İran halkı, Türk halkının yakınındadır. Türk hükümeti ve halkı darbenin üstesinden gelmeyi başardı.

İran-Türkiye ilişkileri oldukça kalıcı. Bizim işbirliğimiz çeşitli alanlarda devam edecektir. İlişkileirmiz siyasi irade sayesinde daha da ilerleyecektir. Enreji ve doğalgaz alanında işbirliğine hazırız. Turizm alanındaki sorunları kaldıracağız. Hiçbir engel bizi ayıramaz. Bazı konularda farklı bakış açılarımız olabilir ama önemli konularda ortak bir birliğimiz var. 

Suriye'nin toprak bütünlüğü ve Suriye halkının kendi kaderini tayin hakkı konusunda hemfikiriz. Rusya ile Türkiye arasındaki işbirliğinden çok memnunuz.Türkiye'nin güvenliği, İran'ın güvenliğidir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.