Dişiniz yerinden fırladı: Ne yapmalısınız?

Dişiniz yerinden fırladı: Ne yapmalısınız?

Diş kazaları bir anda gerçekleşir. Kaza anında ne yapılacağını bilmek büyük fark yaratabilir...

Evren Özdemir*

Düştünüz ya da bir yere çarptınız diyelim. Tutun ki dişiniz fırladı önünüzde, tozun toprağın içinde duruyor!… Tabi bu sırada dudağınız da patladı. Hemen dişinizi rastgele tutup bir peçeteye sardınız. Bir sağlık kuruluşuna gittiniz. Dudağınıza dikiş atıldı, aşılar kontrol edildi. Diş hekimine gittiniz. En az 1 saat geçti. Ne yazık ki dişiniz artık çöp. Çünkü dişinizde bulunan tüm canlı hücreler öldü. Bu durum ne yazık ki çocuklarda hemen telafi edilemiyor, ileri yaşa geldiğinde ise bir dizi uzun ve zorlu tedaviyi gerektiriyor.

Ne yapmalı?

Önce sakinleşin!

Dişi kök yüzeyine dokunmadan tutup üzerine bol su dökün. Vakit kaybettirmeyecekse içme suyu olmasına dikkat edin, musluk suları fazla klorlu olabilir ve kök yüzeyindeki canlı hücrelere zarar verebilir.

Eğer 20 dakika içinde diş hekimine gidebilecekseniz (travmaya bağlı bir önceliğiniz de yoksa) dişi, sütün içine koyun. Bu mümkün değilse suyun içine koyun, hiçbiri yoksa dil altında saklayarak vakit kaybetmeden diş hekimine gidin. Doktorunuz işlemden sonra sizi tetanos aşısı için hastaneye yönlendirecektir.

Hemen diş hekimine ulaşamayacaksanız;

Derin bir nefes alın

Dişi çıktığı yere yavaşça, yalnızca gerektiği kadar baskı uygulayarak yerleştirin. Doğru konumlandırmanız önemli! Doktorunuz daha sonra dişin pozisyonunu değiştirmeyecek. (Burada hatırlatmak istiyorum, dişi sadece temiz suyla ve köke dokunmadan temizlediniz, kolonya ya da kimyasal kullanmadığınız durumlarda yapın!)

Bir sağlık kuruluşuna gidip antibiyotik tedavisi almalısınız ve tetanos aşınız etkin değilse aşı olmalısınız. Tüm yaptıklarınız sizi hastaneye yalnızca birkaç dakika geciktirdi.

Artık diş hekimine gitmeniz gerek. Yaranın hareketsiz kalmasını sağlamak için komşu dişlerle sabitlenmesi gerekiyor.

Yeterli iyileşmeden sonra (2-3 hafta sonra) ağız açılır ve dişe kanal tedavisi uygulanmalıdır.

Bu bilgileri kullanmanıza gerek olmamasını dilerim.

*Diş Hekimi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.