Dicle: Adı duyulmamış yeni bir örgütlenme var, Lice’de devredeydi

Dicle: Adı duyulmamış yeni bir örgütlenme var, Lice’de devredeydi

DTK Eş Genel Başkanı Hatip Dicle, daha önce DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in “Lice’de bir birim 34 köylüyü yakmaya çalıştı, bir subay mani oldu” şeklindeki sözlerini destekleyen açıklamalarda bulundu.

Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) Diyarbakır’daki il binasında düzenlenen toplantıda konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Hatip Dicle, Lice’ye yönelik operasyon, akıbeti 45 gündür bilinmeyen DBP yöneticisi Hurşit Külter, belediyelere kayyum tartışması ve gündemdeki diğer konulara dair açıklamalarda bulundu.

Hurşit Külter

Faili meçhuller, gözaltında kayıplar ve köy boşaltmaların yaşandığı 90’lı yılları anımsatan Hatip Dicle, bugün de herhangi bir değişiklik olmadığını ifade ederek, “En basitinden Hurşit Külter nerede diye soruyoruz ama cevap yok. Aradan 25 yıl geçmesine rağmen Vedat Aydın’ın katilleri ortada yok. Aynı şeyi bu dönemde de deniyorlar. Yeni dönemde aynı şeyleri yapmaya çalışıyorlar. 25 yıl öncede aynı saldırıları yaptılar” dedi.

Lice

Geçtiğimiz hafta yasak ve operasyonların hedefi olan Diyarbakır’ın Lice ilçesinde yaşananları da anımsatan Dicle, “Lice o dönemde de şimdiki olduğu gibi büyük bir saldırıya maruz kaldı. Onlarca insan katledildi. Aradan 25 yıl geçmesine rağmen ne Vedat Aydın’ın katilleri bulunabilmiş ne de Lice’yi yakıp yıkma olayları son bulmuştur” dedi.

Madımak katliamının bir benzerinin geçen hafta Lice’de tekrarlanmasına ramak kaldığını da söyleyen Hatip Dicle, adı duyulmamış yeni bir örgütlenmenin ortaya çıktığını ve gözaltına alınan insanları yakma girişiminde bulunduğunu savundu.

Dicle, “İttihat ve Terakki’den bu yana 90’lı yıllardan günümüze devlet bunları çete yöntemi olarak kullanılıyor. Bunların hiçbirinin de IŞİD zihniyetinden hiçbir farkları yoktur” dedi.

Çatışmalı süreç

Müzakerelerin son bulması ve çatışmalı sürece girilmesiyle ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Dicle, “İmralı’ya giden biri olarak konuşuyorum, bu diyalog sürecinin bitip hemen ardından savaşın başlamasında bu halkın ve öncü gücünün zerre kadar payı yoktur. Savaşın başlamasının nedeni Kürt halkının 100 yıllık kazancına göz dikmek istemeleridir” dedi.

Kayyum tartışmaları

Kayyum tartışmaları ile ilgili konuya da değinen Dicle, her türlü saldırıya hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi ve “Şuurunu yitirmiş bir hükümet ile karşı karşıyayız. Yarın öbür gün tutuklama çılgınlığı da yapabilirler” dedi.

Dicle, hükümetin Yüksekova ve Cizre başta olmak üzere özyönetim talebinin yükseldiği noktaları il yapmaya çalışarak etkisizleştirmeye çalıştığını ifade etti:

“Bütün bu tuzaklara karşı nasıl hazırlanmamız gerektiğini çok iyi bilmeliyiz. Bu yaptıkları ve aldıkları kararlar ile direniş alanlarını boşaltmak istiyorlar. Öz yönetim alanları büyük bir yıkıma maruz kaldı. Bu bölgeler ile sonuna kadar dayanışma içinde olmak buraları sahiplenmek açısından oldukça önemlidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.